Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în prezența directoarei generale Maria-Teresa Candian, pentru un schimb de idei pe tema "Faptele Apostolilor - să fim martori ai iubirii lui Dumnezeu".

După momentul plin de bucurie al revederii, a urmat recitarea Laudelor, apoi intervențiile.

Prima conferință a fost susținută de pr. drd. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", și a avut ca temă "Angajamentul misionar în lumina cărții Faptele Apostolilor". Discursul dânsului a început cu o apreciere la adresa institutului nostru pentru importanța acordată studierii Bibliei, afirmând că, de fiecare dată când deschidem Scriptura pentru a citi, "orizontul nostru se întâlnește cu orizontul lui Dumnezeu; și, din întâlnirea celor două orizonturi, noi ieșim cu o nouă înțelegere despre Dumnezeu, despre lume și despre noi înșine". Am pornit apoi în explorarea temei noastre prin două întrebări pe care părintele ni le-a lansat ca provocare: "1. Dacă am fi îndemnați de către Biserică să ieșim pentru a face evanghelizare, am face acest lucru?; 2. Câți dintre noi am fi dispuși să mergem în alte țări pentru a face misiune?" Presărând discursul său cu frumoase exemplificări, răspunsul a reieșit cu claritate: deși puțini dintre noi vor ajunge cândva în țări de misiune pentru a face evanghelizare, fiecare dintre noi ar trebui să fie misionar, aici și acum. Fiindcă evanghelizarea apare, la fel ca și în Faptele Apostolilor, din preaplinul sufletului credincios ce se revarsă înspre ceilalți, din "neliniștea" celui atins de iubirea lui Dumnezeu, care nu poate să nu binevestească și altora. Părintele a adăugat apoi că, pe de o parte, observăm în Faptele Apostolilor că există marii misionari precum Petru și Paul, dar, deopotrivă, în spatele lor se află comunitățile care îi susțin și fără de care ei nu ar fi făcut nimic. În aceste comunități din spatele apostolilor-misionari ne putem situa fiecare dintre noi: prin rugăciune, spirit de comuniune, fapte de milostenie. Timpul pe care îl trăim este cel mai bun timp cu putință, fiindcă în acesta Dumnezeu ne-a așezat, și tot în el suntem chemați la a da mărturie. Nu întâmplător Faptele Apostolilor este o lucrare neterminată; Luca lasă intenționat deschisă această carte, pentru a sugera că în această lucrare trebuie să scriem toți, din locul și timpul în care Dumnezeu ne-a rânduit. La fel a făcut și sfânta Tereza a Pruncului Isus, care din mănăstirea Carmelului, prin rugăciuni și prin încurajările adresate "frățiorilor" ei misionari - cei doi seminariști cu care a corespondat -, i-a susținut pe aceștia în misiunea lor, fiind declarată, peste ani, ca sfânta patroană a misiunilor. Iată modelul nostru de urmat!

A doua intervenție i-a aparținut dragei noastre Agneza Husaru, terezină din Buhonca. "Bucuria vestirii evangheliei din cartea Faptele Apostolilor" a fost tema aleasă pentru această expunere, care ne-a încălzit inimile atât prin conținutul ei, cât și pentru tonusul plin de bucurie al prezentării. Am înțeles că bucuria este darul mesianic prin excelență: cărțile Vechiului Testament profețesc bucuria mântuirii; întreaga creație este părtașă la această bucurie, iar ea va fi supraabundentă în timpurile mesianice. Cartea Faptele Apostolilor relatează că, în prima comunitate creștină, ei primeau hrana spirituală cu bucurie; pe unde treceau discipolii era mare bucurie, și ei, în mijlocul persecuției, erau plini de bucurie; un eunuc abia botezat și-a urmat drumul bucurându-se, iar temnicerul s-a bucurat cu toată casa pentru că a crezut în Dumnezeu. Și noi suntem chemate pentru a transmite bucuria de a ne ști iubiți și mântuiți de Dumnezeu, de a "mărturisi milostivirea, duioșia Domnului, care încălzește inima, care trezește speranța, care atrage spre bine - bucuria de a aduce mângâierea lui Dumnezeu", a spus Agneza. După această frumoasă expunere, directoarea noastră Maria-Teresa Candian i-a mulțumit încă o dată și pentru exemplara pregătire a întâlnirii de toamnă a terezinelor, organizată la Buhonca de către Agneza Husaru, care, prin bucuria ei investită în toate pregătirile evenimentului, ne-a sporit și nouă cu abundență bucuria.

A urmat un moment de organizare, ce a cuprins anunțuri și împărtășirea situației comunităților locale, apoi ne-am pregătit pentru sfânta Liturghie, la care noul episcop al Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, ne-a bucurat cu participarea sa. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Cristinel Fodor, care de ani buni ne însoțește cu îndrumarea sa, mai ales în cadrul exercițiilor spirituale anuale, și căruia îi mulțumim. Fiindcă în această zi era sărbătorită o biserică - și anume Hramul Bazilicii "Sfântul Ioan" din Lateran -, părintele Cristinel ne-a vorbit despre "importanța clădirii bisericii ca spațiu sacru dedicat pentru întâlnirea personală cu Dumnezeu". Când celebrăm sfințirea Bazilicii din Lateran - mama și capul tuturor bisericilor din întreaga lume -, noi celebrăm prezența specială a lui Dumnezeu în clădirile dedicate cultului divin. Este o zi în care trebuie să ne amintim că biserica este prin excelență un loc de rugăciune, dar și că noi suntem temple ale lui Dumnezeu. Preasfințitul Iosif a amintit și pe sfânta noastră patroană, Tereza a Pruncului Isus, "care a iubit așa de mult Biserica și care ne este icoană și model".

După ce ne-am împărtășit la masa Domnului a urmat împărtășirea și la masa bucatelor pregătite cu aleasă pricepere și iubire de surorile din seminar, cărora le mulțumim, asemenea și părintelui Răzvan Mătășel, administrator, precum și Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul institutului ce ne-a găzduit cu atâta ospitalitate. Mulțumim și Preasfințitului Iosif, care a petrecut timp prețios în mijlocul nostru, precum și directoarei noastre generale, Maria-Teresa Candian, care mereu jertfește timp, energie și resurse importante pentru a ne fi alături.

Ziua s-a încheiat printr-o mulțumire privată în fața Sfântului Sacrament, recunoscătoare fiind Celui de la care și pentru care sunt toate, inclusiv bucuria acestei minunate zile.

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 9 noiembrie: Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Evenimente
afișări