Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (4-7 iulie 2019)

În perioada 4-7 iulie 2019, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, peste 100 de terezine din întreaga țară au participat, alături de directoarea generală Maria-Tereza Candian, la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui predicator Cristinel Fodor, tema din acest an fiind "Prietenul inimilor rănite"- o continuare a seriei meditațiilor din anul trecut.

Meditațiile, prezentate de două ori pe zi, au fost aprofundate prin reflecție personală în tăcere, rugăciune individuală sau în comun, prin adorație euharistică și sfânta Liturghie. Liturgia orelor, Rozariul și Calea Crucii au punctat momente speciale de comuniune cu Domnul, presărate de-a lungul fiecărei zile. Fiind meditații bogate în conținut ce merită împărtășit, ne bucurăm să schițăm parcursul acestor zile printr-un scurt rezumat.

Meditația introductivă. Suntem din nou în galeria cu picturi vizitată anul trecut, cu tema "Trestia frântă și fitilul care fumegă", expoziție ce avea imagini așezate grupate două câte două, fiecare grup înfățișând câte o persoană aflată inițial în suferință, apoi degajând pace: înainte și după un eveniment care pare să marcheze definitiv viața celui în cauză. "Descoperirea unui sens în viață învinge suferința, spunea părintele predicator. Strălucirea speranței vindecă orice rană". Apoi părintele, referindu-se la versetul din Lc 17,33, a nuanțat interpretarea lui amintind că și tinerețea, la fel ca și viața, dacă dorim să o salvăm, o vom pierde, iar dacă o vom pierde, o vom păstra. "Vârsta nu este un dușman. Vârsta este o bornă kilometrică, un semn care să-ți amintească blând că ești aproape de Casă".

Înregistrarea audio a meditației introductive (descarcă mp3)

*

Meditația 1: Dezamăgirea. Inima se lasă astfel rănită pentru că așteptările noastre nu sunt împlinite, nu pentru că planul lui Dumnezeu cu noi ar fi greșit: Conducătorul trenului vieții noastre știe și întotdeauna îl va scoate la lumină din tunelul negru al încercării. "Data viitoare când te vei simți dezamăgită nu intra în panică, nu sări afară din tren, nu depune armele - spunea părintele Cristinel. Ai răbdare și lasă-l pe Dumnezeu să-ți readucă aminte că el este și astăzi la cârmă; finalul nu vine decât la urmă".

*

Înregistrarea audio a meditației 1 (descarcă mp3)

*

Meditația 2: Rugăciunea. Reflecția s-a sprijinit pe contemplarea pasajului din Mc 9,14-29 - vindecarea unui tânăr posedat de diavol. Ce a determinat oare această minune? Ar fi putut rugăciunea vlăguită de disperare a tatălui acelui băiat să provoace intervenția lui Dumnezeu? Nu. Nu rugăciunea, ci durerea acelui tată. Durerea lui i-a potențat rugăciunea, oricum ar fi fost ea. "Poate că rugăciunile noastre sunt ciudate, poate că încercările noastre sunt anemice, dar, când puterea rugăciunii stă în Cel care aude rugăciunea, nu în cel care o spune, atunci rugăciunile noastre contează", a concluzionat părintele predicator.

Înregistrarea audio a meditației 2 (descarcă mp3)

Meditația 3: Vindecarea. Îl privim pe Isus pășind prin mulțimea bolnavilor adunați la scăldătoarea Betesda (In 5,1-18). Acolo Isus îl vindecă pe paraliticul bolnav de treizeci și opt de ani. Sub chipul acestui paralitic putem distinge chipul tău și al meu, al fiecăruia dintre noi. Dumnezeu oftează apropiindu-se de suferința noastră. Dorim să-l lăsăm să ne vindece? "Un străin a pășit cu blândețe în universul suferinței tale și ți-a întins o mână de ajutor. Este Isus. Tu decizi dacă accepți sau nu lucrul acesta; dacă accepți sau nu să fii vindecat".

Înregistrarea audio a meditației 3 (descarcă mp3)

Meditația 4: Trimis în misiune. Dumnezeu îi alege pe cei nevrednici pentru a-i trimite ca misionari la alții care sunt și ei, de asemenea, tot nevrednici. De exemplu, l-a ales pe îndrăcitul care viețuia prin morminte în ținutul gherasenilor (Mc 5,1-20) - un rebut al societății, am spune noi -, l-a eliberat mai întâi, iar apoi l-a trimis la "ai săi", adică tocmai la cei care-l alungaseră pe Isus din ținut fiindcă îi lezase în avuția lor, o turmă de porci. Părintele predicator a vorbit despre capcanele diavolului prin prisma ispitirilor la care a fost supus și Isus, precizând că Satana e învins dacă facem un pas în urmă și-l lăsăm pe Dumnezeu să intervină. Ce a făcut după exorcizare cu îndrăcitul din ținutul gherasenilor? L-a trimis în misiune. "Și astăzi Dumnezeu trimite vestea cea bună celor nevrednici, și astăzi îi folosește pe cei nevrednici drept mesageri": pe tine, pe mine, pe fiecare dintre noi.

Înregistrarea audio a meditației 4 (descarcă mp3)

Meditația 5: Dorințele noastre. Prin minunea înfăptuită la nunta din Cana (In 2,1-11) Isus pare să devieze de la planul stabilit din veșnicie pentru mântuirea lumii, pentru a-și ajuta, în schimb, niște prieteni într-o problemă lumească, oarecare. Însă pentru Dumnezeu o măruntă problemă a unui om capătă greutate pe măsura importanței pe care copilul său i-o acordă acelei probleme, căci "ne numim copiii lui Dumnezeu, și suntem" (cf. 1In 3,1). "Datorită faptului că tu ești copilul lui Dumnezeu, spunea părintele Cristinel Fodor, dacă un lucru este important pentru tine, e important și pentru Dumnezeu. Când copilul suferă, și părintele suferă. Așa că fă-ți curaj! Spune-i lui Dumnezeu ce te supără. Vorbește cu el: nu-ți va întoarce spatele; nu va râde de necazul tău. Îi pasă lui Dumnezeu de lucrurile mărunte din viața noastră? Să fii convinsă că da. Dacă pentru tine contează, contează și pentru el".

În galeria portretelor ce se vor expune, poate, cândva în Rai, vom regăsi atât portretele eroilor biblici - Abraham, Moise, David, Paul ș.a. -, cât și portretele noastre: de ce nu, alți eroi ce vom completa galeria cerească. Iar aplauzele cuvenite pentru această măiastră lucrare - o știm bine - i se vor cuveni doar Lui, Artistul prin excelență, Dumnezeu.

Înregistrarea audio a meditației 5 (descarcă mp3)

Mulțumim părintelui Cristinel Fodor pentru aceste minunate zile de exerciții spirituale și nădăjduim ca și la anul - cu voia Domnului - să ne conducă spre contemplarea altor "tablouri" al căror artizan sublim e Dumnezeu. Mulțumim directoarei noastre generale Maria-Tereza Candian, precum și conducerii institutului, pentru devotamentul slujirii lor în călăuzirea noastră pe calea cea mică a Terezei de Lisieux, spre care Prietenul inimii sale a condus-o pentru a-i oferi alinare și vindecare. Mulțumim Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul seminarului, pr. Ciprian Bulai, administratorul seminarului, precum și surorilor pentru ospitalitatea generoasă.

O mulțumire specială adresăm Preasfințitului Aurel Percă pentru bucuria de a-l avea în mijlocul nostru la sfânta Liturghie de vineri, precum și pentru cuvintele sale de învățătură.

Mulțumim și Preasfințitului Petru Gherghel, care, la câteva ore după anunțarea din partea Sfântului Scaun a numirii unui nou episcop de Iași în persoana Mons. Iosif Păuleț, ne-a făcut surpriza de a veni în mijlocul nostru pentru un scurt moment de împărtășire. Au fost clipe emoționante, în care Preasfinția Sa a fost îndelung aplaudat, iar lacrimile străluceau în ochii multora: apreciere, dragoste și recunoștință a turmei pentru păstorul ei, care a călăuzit-o cu devotament timp de 41 de ani. PS Petru a punctat că fiecare persoană are o misiune unică de îndeplinit pe acest pământ, iar sfânta Tereza, patroana noastră, ne poate ajuta să ne-o cunoaștem și să ne-o îndeplinim. Maria-Tereza Candian, directoarea generală, și-a arătat apoi recunoștința față de Preasfinția Sa pentru tot sprijinul acordat institutului de-a lungul anului, asigurându-l de rugăciunile noastre și pe mai departe. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească jertfa cu viața veșnică!

Iar cea mai mare mulțumire pentru aceste zile de har o adresăm bunului Dumnezeu, sfintei Fecioare și Micii Tereza, patroana noastră spirituală, care, așa cum puncta PS Petru, este cea care ne poate ajuta să ne descoperim misiunea unică la care Domnul ne cheamă și să ne-o îndeplinim. Nu e oare târziu pentru noi, prea târziu? Nu, nu este! Anii care ne mai stau înainte ar putea fi cei mai frumoși ani, poate cei mai potriviți pentru a ne împlini vocația proprie. Domnul să ne ajute și să-i mângâie cu razele iubirii sale și pe toți binefăcătorii noștri din aceste zile de har!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 4-7 iulie: Iași: Exerciții spirituale "Prietenul inimilor rănite", la Institutul Teologic "Sfântul Iosif". Foto: Mihaela Andreea Cojocariu

* * *

Evenimente
afișări