Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea responsabilelor comunităților de terezine din țară (28 noiembrie 2018)

La chemarea directoarei Maria-Teresa Candian, întâlnirea responsabilelor din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-a desfășurat în ziua de miercuri, 28 noiembrie 2018, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Cele 30 de participante, reprezentante ale tuturor comunităților de terezine din România, am trăit momente de comuniune și bucurie la întâlnirea cu directoarea noastră, care ne încurajează mereu, ne susține și ne îndrumă cu toată disponibilitatea. Tema întâlnirii a fost "În lume aspirând la sfințenie și perfecțiune".

Programul a început la ora 8.30 cu recitarea Laudelor, apoi au urmat câteva intervenții pe marginea temei propuse, ceea ce a constituit un punct de sprijin pentru discuțiile care au urmat.

Prima intervenție a fost a părintelui profesor Cristinel Fodor, cu tema "Chemare, profesiune și încredere în Dumnezeu". Părintele ne-a vorbit despre credința noastră, care este o virtute teologală pe care toți creștinii o primesc la Botez împreună cu speranță și iubirea, dar credința nu este o noțiune care se învață dintr-o carte, ci este arta de a trăi cu Dumnezeu, care se învață din experiența celor care ne-au precedat pe cale (așa cum spunea papa Francisc). Fiecare dintre noi, pe parcursul vieții, avem anumite momente, de răscruce, în care, prin credința pe care o avem în Dumnezeu, simțim o anumită chemare, un îndemn. Ascultând de inspirațiile Duhului Sfânt, vom constata că, atunci când Dumnezeu ne cheamă, facem și o promisiune, îndemnându-ne să avem încredere în el.

Părintele ne-a reamintit despre o astfel de chemare prezentată în Vechiul Testament: chemarea lui Abraham. Într-o lume decăzută care uitase total de Dumnezeu, Abraham ducea o viață corectă. Dumnezeu îl vede și, pentru a-i salva pe oameni, îl cheamă pe Abraham, căruia îi face o promisiune, îndemnându-l să aibă încredere. Deja era la o vârstă înaintată, Abraham răspunde la chemare punându-și încredere în Dumnezeu. Un lucru esențial, asupra căruia părintele ne-a atras atenția referindu-se la această chemare este faptul că Dumnezeu îi promite lui Abraham că va fi părintele multor popoare. Deci Abraham, urmându-și chemarea, înfruntând fel de fel de obstacole se salvează pe sine, familia sa, dar și întreaga omenire. În încheiere, părintele Cristi ne îndeamnă să luăm în considerație faptul că, atunci când simțim un îndemn, o inspirație din partea lui Dumnezeu, pentru a înfăptui un bine, chiar dacă pare de nerealizat, având încredere în Dumnezeu vom reuși spre binele propriu și al celor din jur.

În cadrul aceleiași teme, un alt model de sfințenie ne-a prezentat Mihaela Cotarcea care a supus atenției noastre câteva momente din viața sfintei Tereza de Lisieux. Patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, este mereu în gândurile și acțiunile noastre. Am reținut din această intervenție câteva idei prezentate în mod plăcut și încurajator de tânăra noastră soră, care ne vorbea cu toată convingerea spunând despre sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe că a experimentat din plin în scurta ei viața ce înseamnă a fi copilul lui Dumnezeu, a te abandona grijii Creatorului, alegând o cale mică, a copilăriei spirituale pentru sfințirea proprie.

Ascultând-o pe Mihaela, cred că fiecare dintre noi am înțeles că sfânta Tereza nu numai că a aflat calea care a condus-o la o așa mare sfințenie, ci ne-a descoperit și nouă un loc, poate nu chiar în inima Bisericii, dar cel puțin ne găsim aproape de acele ființe chemate la rugăciune, meditație și slujire. Urmând spiritualitatea patroanei noastre, meditând asupra a ceea ce ea a trăit și citindu-i scrierile dobândim putere pentru a ajunge la țintă, pe calea sfințeniei.

Prin intervenția sa, Elena Matei a prezentat un rezumat al documentului "Gaudete et exsultate" - "Bucurați-vă și tresăltați de veselie". Aceasta exortație apostolică a Sfântului Părinte papa Francisc este o chemare la sfințenie adresată tuturor oamenilor din zilele noastre și este precizat faptul că dintotdeauna Dumnezeu adresează această chemare, nu reprezintă ceva nou. Specificul acestui îndemn constă în faptul că se adresează oamenilor mileniului al treilea care au ca model sfinții care ne-au precedat. Trebuie să observăm că și azi găsim în jurul nostru oameni care-și trăiesc viața în mod corect prin relațiile interpersonale care se stabilesc în comunități. Sfântul Părinte îi numește sfinții de la ușa vecină, adică aceia care sunt foarte aproape de noi și care se sfințesc, fiecare pe calea sa. Domnul ne cheamă pe toți să ne îndeplinim misiunea prin acțiunile noastre de zi cu zi în care să recunoaștem și să punem în evidență mesajul lui Isus pe care Dumnezeu dorește să-l spună lumii.

Atrăgându-ne atenția asupra pericolelor și dușmanilor care ne abat de la calea sfințeniei, Sfântul Părinte ne îndeamnă să observăm cum Isus explica cu simplitate ce înseamnă a fi sfinți, când proclama fericirile în predica de pe munte. Astfel cuvântul "fericit" devine sinonim cu "sfânt". Chemarea la sfințenie, specifică lumii de azi, are mai multe caracteristici printre care: suportarea, răbdarea, blândețea. Este necesar ca omul să-și trăiască viața cu bucurie și simțul umorului, iar sfințenia proprie presupune îndrăzneală și fervoare. Avem nevoie pentru aceasta de o luptă continuă și vigilența pentru a simți bucurie în tot ce facem - bucurie pe care s-o transmitem și celor din jur.

Sfântul Părinte ne recomandă să acordăm suficient timp tăcerii rugăciunii prelungite, pentru a calma neliniștile și a preface ansamblul propriei existențe.

La ora 11.30 s-a celebrat sfânta Liturghie în capela institutului. A prezidat Monseniorul Benone Fărcaș, rector, înconjurat de mai mulți preoți profesori. Omilia din cadrul sfintei Liturghii, ținută de preot profesor Cristi Fodor a tratat aceeași temă: sfințenia.

După masa de prânz au fost reluate lucrările când s-au prezentat diferite completări, întrebări în legătură cu tema discutată. De asemenea, directoarea institutului nostru s-a informat de la responsabile dacă sunt probleme în fiecare comunitate, făcând precizările necesare în legătură cu situațiile semnalate.

Surpriza zilei a fost mesajul înregistrat telefonic al asistentului spiritual, pr. Pietro Borelli, transmis prin intermediul părintelui Cristi.

Programul s-a încheiat cu adorația euharistică și recitarea Vesperelor.

Elena Matei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 28 noiembrie: Iași: Întâlnirea responsabilelor comunităților de terezine din țară. Foto: Mihaela Andreea Cojocariu

Evenimente
afișări