Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În perioada 6-9 iulie 2017, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, un grup de 95 de terezine din toată țara, alături de directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția), au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui Cristinel Fodor, paroh la biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani (jud. Neamț).

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, Calea crucii, recitarea Rozariului, adorație la preasfântul sacrament și sfânta Liturghie.

Tema a fost: " Domnul este Păstorul meu!".

Exercițiile spirituale ne deschid drumurile spre adevăr, spre lumină și pace, avem nevoie de încredere și fidelitate pentru a putea înainta în credință și iubire.

Pr. Anton Despinescu ne-a însoțit în toate aceste zile de meditații și de har. Decan de vârstă și cu o vastă experiență spirituală, ne-a îndemnat la rugăciune, care este cheia tuturor harurilor și rezolvarea tuturor slăbiciunilor sau a golurilor din suflet. De asemenea, ne-a sugerat ca să ne salutăm cu dictonul: Domnul e păstorul meu!

Mare a fost surpriza pentru dragul nostru părinte Anton Despinescu pe care, la sfârșitul mesei de prânz, din ziua de sâmbătă, 8 iulie, l-am sărbătorit pentru cei 90 de ani de viață, pe care îi va împlini după câteva zile. Cântecele, tortul și coșul de flori l-au emoționat profund pe distinsul nostru părinte. Au urmat mulțumirile adresate Monseniorului Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic, părintelui predicator, Cristi Fodor, părintelui Ciprian Bulai și sorei Maria, care ne-a oferit cel mai gustos meniu, și, nu în ultimul rând directoarei noastre, Maria Tereza Candian, care în fiecare an este în mijlocul terezinelor cu vioiciune, cu dragoste și cu o mare grijă maternă.

După-amiază, am avut parte de o plăcută surpriză: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, ne-a vizitat și s-a rugat împreună cu noi în fața preasfântului sacrament. Înainte de binecuvântarea finală ne-a amintit de importanta misiune a institutelor seculare, de a trăi în lume, de a ieși în lume. Papa Francisc ne-a recomandat: "Nu vă concentrați asupra voastră înșivă, nu vă lăsați asfixiați de micile încurcături din casă, nu rămâneți prizonieri ai problemelor voastre. Acestea se vor rezolva dacă veți merge afară ca să-i ajutați pe alții să rezolve problemele lor și ca să anunțați vestea cea bună. Veți găsi viața dăruind viața, speranța dăruind speranța, iubirea iubind". În încheierea discursului, Preasfințitul ne-a urat ca aceste zile de har și înțelepciune să ne propulseze pentru a-l sluji în continuare cu devotament pe Cristos și Biserica, urmând spiritualitatea sfintei Tereza a Pruncului Isus, pentru a păși și noi pe calea cea mică spre sfințenie.

Duminică, 9 iulie, după masa de prânz, ne-am despărțit purtând în sufletele noastre toate aceste zile pline de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu este mereu cu noi și la bine și la rău, dar veșnic milostiv, iar Maica Domnului și sfânta Tereza a Pruncului Isus ne vor da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, iubire, bucurie, slujire și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de reculegere și meditație putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza de Lisieux: "Te asigur că Dumnezeu este mult mai bun decât crezi tu. El se mulțumește cu o privire cu un suspin de iubire... Numai Isus aude când nimeni și nimic nu ne răspunde" (LT 191; 149).

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria, patroanei noastre, mica Tereza, și nu în ultimul rând, părintelui predicator, prof. Cristinel Fodor, Mons. dr. Benone Farcaș, rectorul institutului, pr. Ciprian Bulai, administratorul institutului, surorilor, întregii conduceri și, bineînțeles, directoarei noastre, Maria-Teresa, care a venit de la Lugano, din Elveția, participând alături de noi la aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 6-9 iulie: Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (Foto: Teodora Pantazi)

* * *

Înregistrări audio:

Meditația I a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Meditația a II-a a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Meditația a III-a a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Meditația a IV-a a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Meditația a V-a a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Meditația a VI-a a părintelui Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Predica rostită de ep. Petru Gherghel: (descarcă mp3)

Evenimente
afișări