Istoric Fondatori

Un gând de recunoștință către venerabilul Mons. Bacciarini

Au trecut câteva săptămâni de la sărbătoarea comemorării centenarului de când a fost consacrat episcop fondatorul nostru, slujitorul Domnului venerabilul Mons. Bacciarini. Sărbătoarea s-a ținut la Roma, în bazilica "San Giuseppe al Trionfale", al cărei prim paroh a fost numit Mons. Bacciarini în 24 iunie 1912. Bazilica este administrată de Institutul "Don Guanella".

Au fost prezenți la sărbătoare preoți, surori, seminariști, precum și enoriașii acestei parohii.

S-a evocat figura venerabilului Mons. Bacciarini, model de umilință, sărăcie, ascultare, rugăciune asiduă în fața sfintei Euharistii, spirit de mortificație.

În omilia ținuta de episcopul de Lugano, Mons. V. Lazzeri, la sfânta Liturghie din 21 ianuarie 2017, sublinia: "Ne dorim ca acest centenar celebrat astăzi să ne ajute să redescoperim actualitatea roadelor lăsate ca moștenire de Mons. Bacciarini atât Diecezei de Lugano, cât și Congregației «Don Guanella». Cunoscând cât mai profund experiența celor care au mărturisit Cuvântul Domnului cu tot curajul, putem astăzi să urmăm credința lor cu bucurie și voioșie".

Prezentarea vieții acestui "Iob al episcopatului", cum l-a numit papa Pius al XI-lea, mi-a dat emoții ca și cum aș fi auzit pentru prima oara biografia Mons. Bacciarini, precum și mândria sfântă că sunt printre fiicele spirituale ale acestui mare om. Totodată mă întreb: mă voi putea ridica vreodată la nivelul lui?

A ales-o de protectoare și model de viață spirituală pe patroana institutului nostru, pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, pe care o admira mult. Căpătase o relicvă, în anul 1927, cu ocazia pelerinajului diecezan la Lisieux, unde a fost primit într-o audiență specială de Maica Superioară Agnese (sora sfintei Teresa), cu 27 de preoți care participau la pelerinaj.

În cartea Aurel Bacciarini, episcop slujitor al carității, scrisă de Vittorio De Bernardi SJ, tradusă in limba romană de pr. Cristinel Fodor, găsim acest text care ne poate ghida viața și nouă, terezinelor.

"Printre secretele personale ale episcopului este și foaia cu propuneri dactilografiate la 16 decembrie 1928:

1. Îmi propun să-l iubesc pe Dumnezeu în cel mai înalt grad.

2. Îmi propun să fac toate acțiunile în unire cu Isus și din iubire față de el.

3. Îmi propun să practic copilăria spirituală, mai ales prin abandonarea completa în mâna Domnului.

4. Îmi propun să sufăr cu bucurie ceea ce Domnul îmi va trimite să sufăr.

5. Îmi propun să nu mai am voință proprie, ci numai voința lui Isus."

Îi mulțumesc venerabilului Mons. Bacciarini, trăiesc sentimentul că este un om sfânt. Îl rog să mijlocească la bunul Dumnezeu pentru noi, terezinele, harurile de care avem nevoie pentru a putea fi apostole ale lui Isus.

Maria Teresa

Evenimente
afișări