Istoric Fondatori

Poiana Micului: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Biserica "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Poiana Micului a găzduit întâlnirea națională de toamnă a terezinelor pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 septembrie 2015. Tema a fost: "Trăirea prezentului în bucurie senină". Au participat Maria-Teresa Candian, directoarea generală a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului, veniți din Elveția împreună cu 40 de preoți din Dieceza de Iași, reuniți în jurul PS Aurel Percă, episcopul auxiliar a Diecezei de Iași, fiind prezente și peste 135 de terezine din Iași, Bacău, Huși, Onești, Focșani, Roman, Butea, Buruienești, Luncași, Sagna, Suceava, Poiana Micului, Câmpina și din zona Ardeal.

Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit la Roman făcută de pr. Gabriel Bucur (parohul gazdă), urmată de rugăciunea Laudelor și de Rozariul Divinei Îndurări.

Teodora Pantazi a prezentat numărul 28 al revistei "Calea cea mică".

La ora 11.00 a fost celebrată o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Aurel Percă, având alături pe pr. Gabriel Bucur, pr. George Paștiu (din Elveția), pr. Benone Farcaș, rectorul actual al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Iosif Dorcu, redactor și coordonator la Radio Maria pentru Dieceza de Iași, pr. Iosif Păuleț, decanul de Suceava, pr. Cornel Cadar, responsabilul Oficiului pentru Comunicații Sociale al Diecezei de Iași, împreună cu alți 35 de preoți din zonă sau asistenți spirituali ai terezinelor din diferite comunități.

Predica a fost ținută de PS Aurel Percă. În cuvântul său, a arătat importanța și misiunea institutelor seculare în lume. Terezinele trebuie să-și urmeze chemarea prin iubire și slujire fiind mereu "martore curajoase și coerente de adevărată sfințenie", după cum spunea sfântul Ioan Paul al II-lea. De asemenea, a precizat prețuirea de care se bucură Maria-Teresa, directoarea institutului, împreună cu întreaga comunitate tereziană din partea PS Petru Gherghel.

Așa cum Fecioara Maria a spus: "Iată slujitoarea Domnului", în fața arhanghelului Gabriel, tot așa și surorile din institutul nostru au spus "da" lui Dumnezeu în fața directoarei generale și a PS Aurel Percă.

După exercitarea apostolatului, surorile își desfășoară activitatea prin propria angajare socială, dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică. Astfel, în cadrul celebrării euharistice, 22 terezine au spus "Iată-mă, trimite-mă!" Dintre acestea, 15 au depus primul angajament și 7 au depus primele voturi de ascultare, sărăcie și curăție, iar celelalte surori au reînnoit voturile pentru un an, în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

La sfârșitul sfintei Liturghii, Maria-Teresa, directoarea generală a institutului, în acest An al vieții Consacrate, a sugerat surorilor terezine câteva întrebări pentru a ne verifica fidelitatea noastră și misiunea care ne-a fost încredințată.

Isus este într-adevăr, prima și singura mea iubire, așa cum mi-am propus când am depus voturile? Viața mea corespunde cu ceea ce le-a cerut Duhul Sfânt fondatorilor noștri sau trebuie să schimb ceva? Am aceeași pasiune pentru oameni cum au avut ei? Sunt în stare, ca și ei, să le înțeleg nevoile și să-i ajut?

După Liturghie a urmat o agapă frățească.

"Ziua lui «da»" s-a încheiat cu bucurie după ora 14.

Următoarea întâlnire națională va avea loc la Iași, în primăvara anului 2016.

Dumnezeu ne-a chemat să fim sfinte, să fim disponibile pentru a promova bucuria, pacea, dreptatea și iubirea printr-un comportament frumos aruncând sămânța sfințeniei și a evangheliei în lume.

"Membrii institutelor seculare trebuie să fie un laborator experimental în care Biserica verifică modalitățile de a fi în contact cu lumea" (Fericitul Paul al VI-lea)

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 5 septembrie 2015: Poiana Micului: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor (Foto: Ovidiu Bișog)

* * *

Numărul 28 al revistei "Calea cea mică" poate fi citit în secțiunea "Revista".

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

În curând vor fi publicate și înregistrări audio (mp3) din cadrul Liturghiei.

Evenimente
afișări