Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În perioada 2-5 iulie 2015, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, un grup de 93 de terezine din toată țara, alături de directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția), au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui Cristinel Fodor, profesor la acest institut.

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, Calea crucii, recitarea Rozariului, colocvii și spovezi, adorație la preasfântul sacrament și sfânta Liturghie.

Tema a fost: "Te iubesc, urmează-mă!"

Firul roșu al acestei teme se regăsește în sfânta Evanghelie și împărțită în mai multe subtitluri.

Exercițiile spirituale ne deschid drumurile spre adevăr, spre lumină și pace, avem nevoie de încredere și fidelitate pentru a putea înainta în credință și iubire.

  1. În introducere s-au subliniat caracteristicile persoanelor consacrate în Biserică și în societate, dar și despre planurile lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.

  2. Să fim primitori și atenți (Marta și Maria - Lc 10,38-42);

  3. Generozitatea și curajul (Femeile din întâlnite în evanghelie);

  4. Persoana consacrată în fața păcatului (Femeia adulteră - In 8,1-11);

  5. Setea și lipsa de afecțiune la persoanele consacrate (Isus și samariteana - In 4,7-15);

  6. Viața consacrată în două cuvinte: Fiat și Magnificat

Puținele bobițe de ploaie care ne-au spălat de gândurile cu care am plecat de acasă au făcut ca sufletul nostru să se înalțe mai mult spre Isus care zilnic ne-a zâmbit și binecuvântat, ne-a așteptat în liniște cu iubire și cu brațele larg deschise de pe impresionanta cruce din capela Institutului.

Roua dimineții și soarele binevoitor din fiecare zi au purtat surorile terezine în rugăciune și meditație pe aleile parcului plin de brazi argintii și cu parfumul minunaților trandafiri. Urmau apoi recitarea Laudelor, Calea crucii și celelalte activități programate.

Totul a fost minunat, dar mai ales, o bună și eficientă întâlnire, în taină, cu Isus care a vorbit cu o imensă iubire fiecăreia dintre noi și ne-a făcut să creștem în credință, iubire, în rugăciune și speranță.

Pr. Anton Despinescu ne-a însoțit în toate aceste zile de meditații și de har. Decan de vârstă și cu o vastă experiență spirituală, ne-a îndemnat la rugăciune, care este cheia tuturor harurilor și rezolvarea tuturor slăbiciunilor sau a golurilor din suflet.

Vineri, 3 iulie, am avut parte de o plăcută și mare surpriză: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, ne-a vizitat și s-a rugat împreună cu noi Calea crucii. Înainte de binecuvântarea finală ne-a urat har și înțelepciune pentru a-l sluji în continuare cu devotament pe Cristos și Biserica.

Ne-am despărțit purtând în sufletele noastre toate aceste zile pline de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu, Maica Domnului și patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus, ne vor da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, bucurie, slujire și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de reculegere și meditație putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Cât de mult vreau să împlinesc neîncetat, cu cea mai mare uitare de sine, voința Bunului Dumnezeu!..."

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria și nu în ultimul rând părintelui prof. Cristinel Fodor - predicator, pr. dr. Benone Lucaci - rectorul institutului, și pr. Eduard Soare - vicerector, întregii conduceri și, nu în ultimul rând, directoarei noastre, Maria-Teresa, care a venit de la Lugano, din Elveția, și a participat alături de noi la aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 2-5 iulie 2015: Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

* * *

Înregistrări audio:

- Pr. Cristinel Fodor: Meditația introductivă "Caracteristicile persoanelor consacrate"
(descarcă mp3)

- Pr. Cristinel Fodor: Meditația "Să fim primitori și atenți"
(descarcă mp3)

- Calea Crucii
(descarcă mp3)

- Cuvântul rostit de PS Petru Gherghel
(descarcă mp3)

- Pr. Cristinel Fodor: "Generozitatea și curajul"
Din motive tehnice, înregistrarea nu s-a putut realiza.

- Pr. Cristinel Fodor: Meditația "Persoana consacrată în fața păcatului"
(descarcă mp3)

- Pr. Cristinel Fodor: Meditația "Setea și lipsa de afecțiune la persoana consacrată"
(descarcă mp3)

- Pr. Cristinel Fodor: Meditația "Viața consacrată în două cuvinte: Fiat și Magnificat"
(descarcă mp3)

Evenimente
afișări