Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În perioada 3-6 iulie 2014, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, un grup de 85 de terezine din toată țara, alături de directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția), au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui Cristinel Fodor, profesor la acest institut.

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, recitarea Rozariului, colocvii și spovezi, adorație la preasfântul sacrament și sfânta Liturghie.

Tema a fost: "Doamne, mai caută-mă o dată!"

Meditațiile au fost de două ori pe zi și firul roșu al acestei teme se regăsește în sfânta Evanghelie și împărțită în mai multe subtitluri:

1. În introducere s-a subliniat rolul terezinelor în Biserică și în societate, dar și despre femeile care îl iubesc pe Dumnezeu după modelul sfintei Tereza a Pruncului Isus;

2. Am încredere (Femeia cu hemoragie, Lc 8,43-48);

3. Umilința Femeia canaaneană, Mt 15,21-28);

4. A uita de sine: slujire (Soacra lui Petru, Lc 4,38-39);

5. Iubire, delicatețe (Femeia cu vasul de alabastru, Mt 26,6-13);

6. Alegerea și rolul directorului spiritual în viața de credință și slujire;

7. Tristețea lipsurilor (In 2,3).

Bobițele de ploaie care ne-au spălat de gândurile cu care am plecat de acasă au făcut ca sufletul nostru să se înalțe spre soarele ascuns după nori, spre Isus care zilnic ne zâmbea cu brațele larg deschise de pe impresionanta cruce din capela Institutului.

Roua dimineții și soarele binevoitor din zilele următoare au purtat surorile terezine în rugăciune și meditație pe aleile parcului plin de brazi argintii și cu gingași trandafiri. Urmau apoi recitarea Laudelor și celelalte activități programate.

Totul a fost minunat și, mai ales, o bună și eficientă întâlnire, în taină, cu Isus care a vorbit cu iubire fiecăreia dintre noi și ne-a făcut să creștem în credință, în rugăciune, în iubire, speranță.

Pr. Anton Despinescu ne-a însoțit în toate aceste zile de meditații și de har. Decan de vârstă și cu o vastă experiență spirituală, ne-a îndemnat la rugăciune, care este cheia tuturor harurilor și rezolvarea golurilor din suflet.

Sâmbătă, 5 iulie, am avut parte de o plăcută și mare surpriză: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, s-a rugat împreună cu noi și a prezidat sfânta Liturghie de la ora 12. Înainte de binecuvântarea finală ne-a urat har și înțelepciune pentru a-l sluji în continuare pe Cristos și Biserica.

Purtând în sufletele noastre toate aceste zile de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu, Maica Domnului și patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus, ne vor da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, bucurie și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de har și reculegere putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Vocația mea este iubirea!... În inima Bisericii, mama mea, eu voi fi iubirea!

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria și nu în ultimul rând părintelui prof. Cristinel Fodor - predicator, pr. dr. Benone Lucaci - rectorul institutului, și pr. Eduard Soare - vicerector, întregii conduceri și nu în ultimul rând directoarei noastre, Maria-Teresa, care a venit de la Lugano, din Elveția, și a participat alături de noi la aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi

* * *

Albume foto:

- 3-6 iulie 2014: Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

- 5 iulie 2014: Iași: Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în cadrul exercițiilor spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif". Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Iași: Meditațiile din cadrul exercițiilor spirituale de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" (3-6 iulie 2014)

Evenimente
afișări