Istoric Fondatori

Papa încurajează "institutele seculare" să fie revoluționare

Audiența acordată la 10 mai 2014 persoanelor consacrate care trăiesc viața seculară. "A citi discursul este plictisitor, prefer să vă spun câteva lucruri care poate vă vor ajuta". Apoi evocă beatificarea lui La Pira.

de Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc i-a încurajat pe membrii "institutelor seculare", consacrați laici care, spre deosebire de călugări, își desfășoară viața seculară, să fie "revoluționari" în societate și să fie prezenți "în mijloc, acolo unde se joacă totul: politica, economia, educația, familia". În decursul audienței, Jorge Mario Bergoglio, ca răspuns la o întrebare a celor prezenți, a evocat procesul de beatificare a lui Giorgio La Pira și al cofondatoarei Universității Catolice a Preasfintei Inimi (Universita Cattolica del Sacro Cuore), Armida Barelli.

"Eu - a început papa Francisc în fața celor două mii de participanți la întâlnirea promovată de Conferința Italiană a Institutelor Seculare - am scris un discurs pentru voi, dar astăzi s-a întâmplat ceva. E vina mea pentru că am acordat două audiențe nu spun în același timp, dar aproape. De aceea am preferat să vă înmânez discursul, pentru că a-l citi este plictisitor, și să vă spun câteva lucruri care poate vă vor ajuta".

Continuând pentru tot restul audienței să vorbească liber, Jorge Mario Bergoglio a definit constituția apostolică Provida Mater Ecclesiae, cu care în anul 1947 papa Pius al XII-lea a creat institutele seculare ("Societățile, clericale sau laice, ale căror membri, trăind în lume, profesează sfaturile evanghelice pentru a dobândi perfecțiunea creștină și pentru a exercita în mod pios apostolatul, pentru ca să se poată distinge de celelalte asociații de credincioși obișnuite") ca "gest revoluționar în Biserică". Institutele seculare "sunt chiar un gest de curaj pe care l-a făcut Biserica în acel moment; a da o structură, a da un caracter instituțional institutelor seculare. Iar de atunci până acum este foarte mare binele pe care voi îl faceți în Biserică, cu curaj, pentru că este nevoie de curaj pentru a trăi în lume. Atâția dintre voi, singuri, în apartamentul vostru, vin, pleacă; unii în mici comunități. În toate zilele, a face viața unei persoane care trăiește în lume și în același timp a face contemplație, această dimensiune contemplativă față de Domnul și chiar în relație cu lumea, a contempla realitatea, precum și a contempla frumusețile lumii, și chiar marile păcate ale societății, devierile, toate aceste lucruri și mereu în tensiune spirituală... De aceea vocația voastră este fascinantă, pentru că este o vocație care este chiar acolo unde se joacă mântuirea nu doar a persoanelor, ci și a instituțiilor. Și a atâtor instituții laice necesare în lume. De aceea eu mă gândesc astfel, că, odată cu Provida Mater Ecclesiae, Biserica a făcut un gest cu adevărat revoluționar!"

Papa argentinian le-a urat apoi laicilor consacrați "să păstreze mereu această atitudine de a trece dincolo de intrare, nu doar dincolo de intrare, ci și în mijloc, acolo unde se joacă totul: politica, economia, educația, familia... acolo! Poate este posibil că aveți tentația de a gândi: «Dar ce pot face eu?» Când vine această tentație, amintiți-vă că Domnul ne-a vorbit despre bobul de grâu! Iar viața voastră este ca bobul de grâu" sau "copacul de muștar": "Gândiți-vă la aceasta. Viață mică, gest mic; viață normală, dar aluat, sămânță, care face să crească. Iar aceasta vă dă mângâierea. Rezultatele în acest bilanț referitor la Împărăția lui Dumnezeu nu se văd. Numai Domnul ne face să percepem ceva... Vom vedea rezultatele acolo sus". Jorge Mario Bergoglio și-a încheiat discursul adresând un îndemn de a reciti capitolul 11 din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Evrei și a nu pierde "speranța": "Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți în Biserică; vă mulțumesc pentru rugăciune și pentru acțiuni. Vă mulțumesc pentru speranță. Și nu uitați: să fiți revoluționari!"

În discursul înmânat celor prezenți, papa îl cita pe Paul al VI-lea: "Nu poate fi mântuită lumea din afară; este nevoie, asemenea Cuvântului lui Dumnezeu care s-a făcut om, să ne identificăm, într-o anumită măsură, în formele de viață ale celor cărora vrem să le ducem mesajul lui Cristos, este nevoie, fără a pune distanța unor privilegii sau diafragma unui limbaj de neînțeles, să împărtășim obiceiul comun, numai să fie uman și onest, al celor mai mici în special, dacă vrem să fim ascultați și înțeleși". Amintind vocația proprie a institutelor seculare de "a rămâne în lume", în textul pregătit papa avertizează: "Dacă aceasta nu se întâmplă, dacă ați devenit distrați sau, mai rău, nu cunoașteți această lume contemporană, dar cunoașteți și frecventați numai lumea care vă convine sau care mai mult vă atrage, atunci este urgentă o convertire!"

La finalul audienței, mulțumind institutelor seculare pentru ceea ce fac "în Biserică", "pentru rugăciune și pentru acțiuni", dar și "pentru speranță", papa a mai rămas cu cei prezenți, care l-au invitat să reflecteze asupra a două personaje italiene membre, în decursul timpului, ale institutelor seculare: primarul orașului italian Florența, Giorgio La Pira, și cofondatoarea - împreună cu părintele Agostino Gemelli - a Universității Catolice a Preasfintei Inimi (Universita Cattolica del Sacro Cuore), Armida Barelli. "Sunt modele, într-adevăr", a spus papa, amintind că în anul 2005 poporul a strigat "Sfânt imediat" pentru Ioan Paul al II-lea. Având în minte canonizarea din 27 aprilie, anul acesta, Bergoglio a conchis: "Strigați voi" pentru La Pira și Barelli.

(După vaticaninsider.lastampa.it)

(Traducere de Ovidiu Bișog)

Evenimente
afișări