Istoric Fondatori

Scrisoare pentru Postul Mare

"Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi, quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum!"

La începutul acestui timp sfânt pe care ni-l propune Biserica (A.D. 2014) vă transmit, odată cu salutul meu colegial și frățesc, un gând de încurajare pentru perioada Postului Mare.

Acest timp a fost totdeauna, conform tradiției, "un timp forte" necesar pentru reînnoirea vieții spirituale. Asemenea Învățătorului, Domnul nostru Isus Cristos, care se retrage pentru 40 de zile în pustiu cu scopul de a se pregăti pentru a anunța împărăția și necesitatea convertirii oamenilor, și noi, creștinii, discipolii săi, trebuie să urmăm acest drum ca pregătire pentru întâlnirea cu Isus cel Înviat.

În același timp, Postul Mare ne oferă nouă, persoanelor consacrate, un timp potrivit pentru a reflecta până în ce punct trăim vocația noastră. Apare întrebarea: Cum putem beneficia din punct de vedere spiritual de această perioadă a Postului Mare în cel de-al treilea mileniu?

Există trei posibilități pe care le descoperim citind și meditând Cartea Sfântă:

- rugăciunea: comuniunea cu Dumnezeu;

- postul: să facem din trupul nostru un instrument mereu pregătit pentru viața spirituală;

- pomana: împărțirea bunurilor primite de la Dumnezeu și ca rod al muncii noastre, cu cei nevoiași.

Dacă vrem într-adevăr să devenim slujitorul bun și fidel, în acest timp al Postului Mare, să ne gândim adesea la promisiunea făcută Domnului de a ne trăi consacrarea noastră în sărăcie, castitate și ascultare. Să nu uităm de slujire - "slujirea lui Cristos și a Bisericii". Concret, pentru noi, cele care trăim "în lume", slujirea să fie făcută pentru ceilalți: fie în familie, la serviciu, în comunitatea parohială și să cuprindă dăruirea gratuită a timpului nostru, a dragostei noastre, a atenției noastre față de bolnavi, copii, bătrâni. Această dăruire dezinteresată să aibă prioritate în fața ofertelor materiale de care poate nu dispunem. Fiecare trăiește propria existență în condiții diferite, dar, pentru "a simți împreună" și a fi în comuniune, vă invit ca, în acest timp sfânt, să citim și să medităm în liniște capitolul 6 al Evangheliei după sfântul Matei, ca ascultare a vocii Învățătorului, care, așezat pe munte, ne învață și astăzi.

Vă îmbrățișez pe toate, să ne dorim împreună un Post binecuvântat cu multe haruri și bucurii și... îngerași de ajutor!

Bacău, 5 martie 2014

Elena Matei

Evenimente
afișări