Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit în ziua de 3 martie 2012, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, pentru un schimb de idei pe tema: "A păstra cuvântul - a ne reforma - a ne deschide"

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care Agnesa Husar (Buhonca) a citit conferința "Păstrarea (cuvântului), formarea și deschiderea", scrisă de pr. Giuseppe Albisetti, asistent spiritual al terezienelor (Lugano, Elveția).

Maria Tereza, directoarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", ne-a vorbit despre "Sensul apartenenței": cine suntem noi, persoanele consacrate, într-un institut secular? În ce medii trebuie să dăm mărturie? Cum să construim să construim istoria?

În continuare s-au format ateliere de lucru unde, pe baza conferinței părintelui Giuseppe, s-au răspuns la trei întrebări:

1. În calitate de responsabilă și în grupul de care aparțin (parohia), cum trăiesc și cum cultiv interioritatea alcătuită din tăcere, rugăciune și reflecție? Știu să-mi rezerv timp și spațiu pentru acestea? Cum putem crește în continuare?

2. Pentru formarea mea și pentru cea din grupul de apartenență trebuie să pornim întotdeauna de la Isus și să ajungem la el care este calea. Domnul mă ajută să-mi sintetizez și să-mi unific viața. Ce loc ocupă el? Am trăit deja faptul că Isus este într-adevăr TOTUL pentru mine?

3. A păstra (Cuvântul lui Dumnezeu) nu înseamnă a ne închide, ci a ne deschide, a îndrăzni, fiind credincioase propriei identități de persoane consacrate în lume și gata să fim aproape, ca să construim istoria. Ce mărturie să oferim? Unde și în ce domenii?

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost celebrată în capela mănăstirii de către pr. Anton Despinescu, împreună cu pr. Gabriel Bucur (paroh la Poiana Micului), pr. Iosif Fechetă (Mănăstirea "Don Orione"), pr. Andrei Staszkovian (Bacău) și pr. Fernando Manni (FIM, Barticești)

După masa de prânz, în sala de conferințe s-au expus concluziile lucrărilor de grup, după care Agnesa Husar a prezentat câteva informații privind exercițiile spirituale de ieri și de mâine, precum și importanța acestor zile de reculege și de har în viața terezinelor.

Ziua s-a încheiat cu recitarea Vesperelor și cu cântece dedicate Fecioarei Maria și sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana noastră, ne îndeamnă din cer astfel: "Trebuie făcut tot ce depinde de noi; a da fără a calcula, a renunța mereu la tine, a dovedi iubirea prin toate faptele bune... Să trăiești din iubire aici, pe pământ, înseamnă dăruire fără măsură și fără preț". Aceste îndemnuri să ne călăuzească drumul nostru pentru că Dumnezeu ne-a încredințat o misiune în Biserica sa.

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 3 martie 2012: Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Evenimente
afișări