Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" în anul 2024

În perioada 4-7 iulie 2024, terezinele din întreaga țară au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui predicator Cristinel Fodor, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

Au fost zile de har și bucurie, de rugăciune și meditație, tema propusă pentru acest an fiind "Stăruitori în rugăciune (Rom 12,12)", ca pregătire pentru anul jubiliar 2025 propus de Sfântul Părinte Papa Francisc întregii Biserici Catolice.

După Liturghia de deschidere a exercițiilor spirituale și cuvântul cald de salut și comuniune transmis nouă din partea directoarei noastre generale, Maria-Teresa Candian, am fost introduse în universul rugăciunii pe firul meditațiilor propuse de pr. Cristinel Fodor, care ne-a însoțit spiritual și în acest an. Spicuim câteva fragmente din meditațiile părintelui predicator și atașăm și înregistrarea audio integrală a fiecărei meditații:

Meditația introductivă

"A existat un curs de rugăciune pentru începători la care au participat niște apostoli: Ioan, Iacob, Andrei, Petru... Când unul dintre ei l-a rugat pe Mântuitorul: «Doamne, învață-ne să ne rugăm!», nimeni dintre ei n-a plecat. Primii ucenici ai lui Isus au avut nevoie de îndrumare pentru rugăciune.

Isus a făcut niște promisiuni uluitoare cu privire la rugăciune; și, mai mult decât atât, le-a dat un exemplu convingător, pentru că Isus s-a rugat. El, care a creat planetele, stelele, El, Domnul îngerilor, căpetenia oștirilor cerești, s-a rugat.

Tu ai de înfruntat apele învolburate ale stresului, ale durerii, ale singurătății - Doamne, cerem și noi: «Învață-ne să ne rugăm!»

Cred că toate rugăciunile Bibliei pot fi distilate într-o singură rugăciune:

Tată, Tu ești bun. Am nevoie de ajutor. Vindecă-mă și iartă-mă! Ei au nevoie de ajutor. Mulțumesc! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Noi vorbim, El ascultă; El vorbește, noi ascultăm - asta e rugăciunea în forma ei cea mai pură."

Înregistrarea meditației introductive: (descarcă mp3)

Meditația 1: Tată, Tu ești bun

"Așa începe, așa ar trebui să înceapă rugăciunea: «O, Tăticule!» Sincer, rostit din toată inima. Așa ne-a învățat și Mântuitorul: «Tatăl nostru care ești în ceruri... - Abba (Tăticule) din ceruri...» - un termen intim, gingaș, nepretențios, copilăresc. Formalitatea este dată la o parte și ne este promisă apropierea. Isus ne invită să ne apropiem de Dumnezeu așa cum se apropie un copil de tatăl lui: fără griji, plin de bucurie, încrezător, curios, entuziast; se preocupă de lucrurile cele mai mărunte. Vino la Dumnezeu așa cum vine un copil la tatăl lui!

Rugăciunea este foarte simplă: urcă-te în «poala» lui Dumnezeu și spune-i tot ce ai pe inimă! Sau nu-i spune nimic: înalță-ți inima spre Dumnezeu și spune: «Tată, Tăticule!» Și, uneori, «Tăticule» este tot ce putem murmura... Tatăl tău ceresc te va strânge în brațe, pentru că este bun, un tată bun."

Înregistrarea meditației 1: (descarcă mp3)

Meditația 2: Am nevoie de ajutor

La nunta din Cana, "Sfânta Fecioară Maria i-a prezentat problema lui Isus: problemă apărută, problemă rezolvată, criza a fost evitată. Câte dezastre ar fi fost evitate dacă noi ne-am fi dus mai întâi cu credință la Isus! Mergi mai întâi cu problemele tale la Isus!

O problemă pentru care nu te rogi este ca un ghimpe înfipt în carnea ta.

Cei mai mulți dintre noi suntem în stare să-i dăm problemele lui Cristos. Dar suntem în stare să le lăsăm acolo? Pentru totdeauna? Cu credință? S-o lăsăm din nou pe Maria să fie exemplul nostru, pentru că ea și-a prezentat problema la Isus și a lăsat-o acolo. Împotrivește-te ispitei de a-ți lua înapoi problema după ce i-ai dat-o!" Realitățile vieții pot fi dureroase, "dar Isus răspunde la ele cu o invitație: «Dă-mi mie problemele tale!» Spune-i-le în cuvinte simple. Prezintă-i-le și încrede-te în El cu reverență. Există mari șanse ca să-ți înalți paharul plin de dă peste el și să propui un toast mai repede decât ți-ai putea imagina.

Tată, Tăticule, Tu ești bun. Ajută-mă! Rezolvă problema asta!"

Înregistrarea meditației 2: (descarcă mp3)

Meditația 3: Vindecă-mă și iartă-mă!

"Scopul lui Dumnezeu pentru tine este plinătatea. Dumnezeu urmărește restaurarea completă a grădinii Eden. De când s-au răzvrătit primii oameni, armonia s-a distrus. Căderea a fost exact asta: o cădere din plinătate. Păcatul și boala sunt doi intruși, două consecințe ale aceleiași răzvrătiri; dar ele sunt nimicite de către același Răscumpărător. Isus a tratat bolile noastre la fel cum a tratat și păcatul nostru: le-a luat, le-a luat asupra lui pe cruce.

Boala și păcatul încă mai hărțuiesc planeta noastră, dar există o diferență: nici boala și nici păcatul nu mai stăpânesc asupra copiilor lui Dumnezeu. Păcatul nu poate să ne condamne; boala nu poate să ne distrugă; vinovăția este lăsată fără puterea ei și moartea este lăsată fără «boldul» ei (1Cor 15,54-56). Satana dorește să le folosească pentru a ne face rău - Dumnezeu le răscumpără spre binele nostru. Boala devine o demonstrație a capacității lui Dumnezeu de a vindeca. Deci, dacă ești bolnav, strigă-l pe Isus!

Dacă încă aștepți să te vindece, ai încredere în El! Suferința ta este predica ta. El va folosi suferințele tale ca să-i schimbe pe alții; ori s-ar putea să folosească suferințele tale ca să te schimbe pe tine.

Speranța noastră cea mai mare este vindecarea supremă. În cer, Dumnezeu ne va readuce trupurile la splendoarea intenționată de El. Dumnezeu te va vindeca și pe tine. Copiii lui Dumnezeu vor ajunge din nou la plinătate."

Înregistrarea meditației 3: (descarcă mp3)

Meditația 4: Ei au nevoie de ajutor

"Credința înseamnă a bate la ușa lui Isus în miez de noapte (Lc 11,5-8), a face tot ce-ți stă în putere ca să-i aduci pe alții în fața lui Isus. Ca Moise pe muntele Sinai. Moise, care stă îngenuncheat, arată cu degetul, ridică brațele, varsă lacrimi, își rupe hainele de pe el, se luptă asemenea lui Iacob pentru viața poporului. Iar Dumnezeu «a iertat răul pe care spusese că vrea să-l facă poporului său» (Ex 32,14). Pentru că există un mijlocitor. Astăzi, există preotul.

Aceasta este promisiunea rugăciunii: noi putem să schimbăm hotărârea lui Dumnezeu. Voința lui absolută este inflexibilă, dar implementarea voinței lui nu este așa. El nu se schimbă în ceea ce privește caracterul, scopul lui, dar își schimbă strategia, datorită rugăminților pe care le adresează copiii lui. Nu putem să-i schimbăm intențiile, dar putem să-i influențăm acțiunile.

Noi suntem ambasadorii sau împuterniciții lui Dumnezeu. «El ne-a înviat și ne-a așezat în ceruri în Cristos Isus» (Ef 2,6). Tu nu ai un loc la Curtea Supremă sau în Senat, dar tu ai o importanță strategică mult mai mare: ai un loc în «guvernul» lui Dumnezeu. La fel ca un parlamentar, tu reprezinți o regiune: tu vorbești în numele familiei tale, tu vorbești în numele vecinilor tăi, tu vorbești în numele Institutului «Sfânta Tereza a Pruncului Isus». Asta este sfera ta de influență. Pe măsură ce crești în credință, se lărgește și regiunea pe care tu o reprezinți. «Tată, ei au nevoie de ajutor: cei din familia mea, cei din regiunea mea, institutul meu!» Tu ești un Moise în locul în care te afli. Asta înseamnă rugăciune de mijlocire.

Hai, bate la ușa lui în miez de noapte! Mijlocește pentru cei pe care îi iubești; și mijlocește și pentru cei pe care nu-i iubești! Niciodată nu ne asemănăm mai mult cu Isus ca atunci când ne rugăm pentru alții."

Înregistrarea meditației 4: (descarcă mp3)

Meditația 5: Mulțumesc! Prin Cristos, Domnul nostru

Mulțumesc!

"A mulțumi înseamnă a celebra un dar, ceva, orice. În Scriptură, ideea recunoștinței nu este o sugestie, o recomandare, ci este o poruncă. Ea are aceeași greutate ca: «Iubește-l pe aproapele tău!» (Lev 19,18; Mt 22,39); sau: «Dăruiește săracilor!» (2Cor 9,7-9; Lc 18,22). E recunoștința, [iar lipsa ei] este păcatul originar.

Adam și Eva au avut un milion de motive să-i fie recunoscători lui Dumnezeu - pentru cascade, pentru păsări, pentru apusuri - dar a venit șarpele și Satana s-a furișat în grădină și a pus o întrebare despre pomul interzis. Adam și Eva puteau să mănânce din toți ceilalți pomi, dar Satana s-a concentrat asupra singurului fruct de care ei nu puteau să se atingă. Și, dintr-odată, Edenul nu mai era de ajuns. Voiau mai mult.

Mulțumiți pentru toate, pentru toate lucrurile: pentru necazuri, pentru spital, pentru suferințe, pentru distrugerea din viața noastră, pentru încercări, pentru... pentru toate. Isus a fost plin de recunoștință; a fost recunoscător și pentru întreruperea banchetului cu parfumul de nard al Mariei. Nu există negură atât de deasă încât lumina recunoștinței să nu o risipească. Putem să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru atâtea lucruri!

Cine este adevăratul biruitor în viață? Oare nu omul care moare cu un duh mulțumitor și plin de speranță? Cum putem să murim cu o inimă plină de recunoștință? Trăind cu o inimă plină de recunoștință! Nu te grăbi să evaluezi darurile pe care ți le face Dumnezeu: mulțumește-i pentru ele! Clipă de clipă, zi de zi..."

Prin Cristos, Domnul nostru

"Diavolul se teme de rugăciune. Rugăciunea îi pune cătușe Satanei. Rugăciunea mută problema din domeniul Satanei în prezența lui Dumnezeu.

Când ne rugăm în numele lui Isus, noi venim în fața lui Dumnezeu pe baza realizărilor lui Isus. Ca Mare Preot, Isus aduce rugăciunile noastre în fața lui Dumnezeu; cu mâinile străpunse, găurite: «Adevăr, adevăr vă spun: orice veți cere Tatălui în numele meu, vă va da» (In 16,23).

Dacă fiecare rugăciune este semnată «Isus Cristos», eu voi obține tot ce am cerut. Diferența este în autoritatea celui care a semnat «scrisoarea». Ne rugăm în numele lui Isus Cristos, noi prezentăm o scrisoare semnată de prietenul nostru, avem acces la tronul lui Dumnezeu în virtutea numelui lui Isus: «Prin Cristos, Domnul nostru». Cerul vede semnătura lui și-și deschide porțile urându-ne «bun-venit»."

Înregistrarea meditației 5: (descarcă mp3)

*

Mulțumim părintelui Cristinel Fodor pentru aceste minunate zile de exerciții spirituale, precum și pentru dăruirea constantă prin care a însoțit institutul nostru pe drumul de formare în ultimii ani. Rugăm pe bunul Dumnezeu să-i răsplătească jertfa prin binecuvântarea sa îmbelșugată, cu sănătate, pace și bucurie!

Mulțumim Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, pentru prezența sa în mijlocul nostru la Liturghia de închidere a exercițiilor spirituale și pentru încurajările și binecuvântările transmise terezinelor din partea sa, precum și a PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu, episcopi de Iași.

Mulțumiri adresăm și pr. dr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, pr. Andrei Eugen, director administrativ, precum și surorilor pentru ospitalitatea fraternă.

Mulțumim, de asemenea, directoarei noastre Maria-Teresa Candian pentru eforturile și jertfa sa, oferite cu generozitate pentru creșterea continuă a institutului nostru. Îi dorim multă sănătate și îi suntem alături în continuare cu rugăciunile și apropierea noastră sufletească, nădăjduind să ne revedem cât mai curând!

Zile de rugăciune, zile de har. Eu vorbesc, Dumnezeu mă ascultă; El vorbește, eu ascult:

Tată, Tăticule, Tu ești bun. Am nevoie de ajutor. Vindecă-mă și iartă-mă! Ei au nevoie de ajutor. Mulțumesc! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto:

4-7 iulie 2024, Iași: Iași: Momente din timpul exercițiilor spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" în anul 2024 (4-7 iulie 2024)

7 iulie 2024, Iași: Liturghia de încheiere a exercițiilor spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" în anul 2024. Foto: Ovidiu Bișog

*

Înregistrări audio ale meditațiilor și ale predicilor:

Cuvântul rostit de PS Petru Gherghel la Liturghia din 7 iulie 2024): (descarcă mp3)

Evenimente
afișări