Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor 2024
Comunitățile din întreaga țară ale Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au reunit marți, 7 mai 2024, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru întâlnirea națională de primăvară a terezinelor, cu tema "Mi-am găsit puterea în rugăciune". Au participat 98 de terezine.
În aula în care ne-am reunit ne-a întâmpinat salutul cald și emoționant al directoarei noastre generale, Maria-Teresa Candian, într-un apel video Lugano-Iași care ne-a adus pe toți împreună, dincolo de distanță și de nefericitele condiționări ale momentului. Mesajul său a fost, ca întotdeauna, unul de speranță și de încurajare în trăirea vocației noastre; de asemenea, un cuvânt plin de recunoștință a adresat acelor terezine care au jertfit poate mai mult prin aportul lor neobosit în cadrul casei institutului de la Lugano. Din toate cuvintele a răzbătut regretul directoarei noastre de a nu fi ajuns la Iași, în mijlocul nostru, iar aceasta ne-a emoționat profund și ne-a orientat în plus către tema întâlnirii noastre - rugăciunea...
Recitarea Laudelor a urmat cuvântului de bun-venit adresat apoi de sr. Elena Matei, Elena Matei, responsabila institutului în România, iar rugăciunea și-a adus aportul ei în a ne predispune pentru meditația ce a urmat.
Pr. dr. Iulian Robu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, nu este prima oară în mijlocul nostru pentru a ne introduce în tainele unui text evanghelic. De data aceasta, reflecția a fost în jurul vindecării fiicei femeii cananeene și a rugăciunii stăruitoare a acestei mame disperate (Mt 15,21-28).
Într-o meditație plină de profunzime, ca într-o lectio divina, pr. Iulian Robu ne-a purtat pentru a înțelege sentimentele acelei mame întâmpinând refuz după refuz din partea lui Isus, dar și pedagogia Mântuitorului în a o crește astfel în credință - care uneori se manifestă în pofida sentimentelor contradictorii și care nu ar trebui confundată cu acestea. În realitate, în acest episod Isus o ajută pe femeia cananeană să-și dezvolte credința sau cel puțin să și-o manifeste într-o formă maximă, eroică. Așadar, tăcerea lui Dumnezeu în rugăciunea noastră, care ne oferă un "sentiment al absenței", face parte din pedagogia lui Dumnezeu atunci când vrea să ne ofere mai mult. Pentru că "uneori, când oamenii se simt inutili, dar au credință până la punctul de a rămâne, cu toate acestea, la locul lor, în rugăciune, devin grozav de fecunzi, pentru că Cristos a făcut astfel: ne-a salvat prin Cruce", puncta părintele Iulian. Rugăciunea este puterea omului și "slăbiciunea" lui Dumnezeu, Abba. Frumoasă și edificatoare meditație, în care cu toții ne-am regăsit, prin experiența personală de viață...
Cu inima deschisă pentru Domnul, ne-am îndreptat apoi în capelă pentru Sfânta Liturghie, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, împreună cu îndrumători spirituali ai comunităților de terezine și preoți din cadrul Institutului Teologic din Iași. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa ne-a vorbit despre importanța Duhului Sfânt în planul de mântuire și în viața spirituală a omului, amintind că adesea cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi este tratată ca un "jucător de rezervă în echipa Trinității". Din contra, noi trebuie să ne lăsăm umpluți cu Duhul Sfânt, să accesăm Duhul Sfânt, la care avem acces încă de la Botez. Mulțumim Preasfinției Sale Iosif Păuleț pentru cuvântul de învățătură și prezența sa în mijlocul nostru!
Mulțumim părintelui Iulian Robu pentru frumoasa meditație, mulțumim pr. Cristinel Fodor, asistentul spiritual al terezinelor din România, pentru plăcuta și familiara sa prezență ca gazdă, mulțumim tuturor celor din seminar - preoți, surori și seminariști - pentru aleasa lor slujire pentru acest eveniment! Mulțumim încă o dată directoarei noastre, Maria-Teresa Candian, căreia îi dorim sănătate din belșug și binecuvântarea Domnului, ca să ne putem revedea cu bine la apropiatele exerciții spirituale!
Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)
* * *
Albumul foto: 7 mai 2024: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor. Foto: Dominik Panaitescu.