Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Comunitățile din întreaga țară ale Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au reunit sâmbătă, 22 aprilie 2023, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru întâlnirea națională de primăvară a terezinelor, cu tema "Fiți martori care atrag!"

Foto: ITRC Iași
Ziua a început cu recitarea Laudelor, oferindu-i Domnului acest timp de comuniune și împărtășire.

Sr. Elena Matei, responsabila terezinelor din România, a luat apoi cuvântul, amintind pe cele plecate dintre noi la Domnul în ultimul an și subliniind că institutul nostru parcurge în 2023 un an jubiliar, fiindcă sărbătorim 150 de ani de la nașterea patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus (2 ianuarie 1773), și 100 de ani de la beatificarea ei (29 aprilie 1923).

Pr. Iulian Robu ne-a vorbit apoi, în cadrul unei frumoase meditații, despre evanghelia apariției lui Isus ucenicilor pe drumul spre Emaus (Lc 24,13-35). Ca sprijin în reflecție a constituit tabloul "Cina din Emaus" (1601) pictat de Caravaggio. Spicuim câteva idei:

Frumoasă meditație ținută de pr. Iulian Robu, mergând pe linia unei veritabile lectio divina!

În cadrul Sfintei Liturghii ce a urmat, concelebrată de mai mulți preoți din seminar și îndrumători spirituali ai terezinelor prezenți la eveniment, pr. dr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, ne-a transmis salutul și binecuvântarea episcopilor de Iași ce nu au putut fi de față la eveniment, dar care erau în comuniune de rugăciune cu noi.

Întâlnirea s-a încheiat cu masa de prânz - prilej de împărtășire și mai bună cunoaștere între terezine.

O absență resimțită de toate cele prezente a fost prezența caldă a directoarei generale, sr. Maria-Teresa Candian, chiar dacă i-am simțit apropierea sufletească de-a lungul întregii zile prin multe intervenții video sau telefonice care au punctat întâlnirea. Îi mulțumim și îi dorim multă sănătate! Așteptăm cu drag să o revedem cât de curând.

Mulțumiri și părintelui Cristinel Fodor, care ne-a fost amfitrion întreaga zi și ne-a bucurat cu prezența sa familiară! Mulțumim Institutului Teologic pentru ospitalitate, care ne încurajează să revenim iară și iară pentru evenimentele ce ne reunesc pe noi, terezinele din întreaga țară.

Iar acum, întărite de Cuvântul Domnului în această zi de primăvară în care pomii dădeau în floare, ne reîntoarcem în comunitățile noastre pentru a fi "martori care atrag" la Cristos - tinerețea veșnică.

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

MULȚUMIRE

Cu recunoștință pentru participarea voastră numeroasă, întotdeauna fidelă, ca răspuns la toate chemările Institutului, vă mulțumim din inimă vouă și tuturor persoanelor care au colaborat pentru reușita acestei zile de reculegere care ne-a dat o amprentă spirituală pe care să o purtăm acasă continuându-ne viața zilnică.

În speranța că ne vom întâlni curând pentru exercițiile spirituale, vă îmbrățișăm cu toată afecțiunea.

Maria-Teresa și Silvia

* * *

Albumul foto oficial: 22 aprilie 2023: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor (Foto: Ovidiu Bișog).

Evenimente
afișări