Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară ale Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-au întâlnit sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru un schimb de idei cu tema "A ne ști iubite de Dumnezeu".

Întâlnirea s-a deschis cu salutul telefonic al directoarei noastre generale Maria Tereza Candian, care a exprimat regretul de a nu fi prezentă la Iași împreună cu noi, precum și apropierea sufletească și comuniunea cu terezinele participante: "Puteți fi sigure că eu sunt alături de voi cu toată afecțiunea mea și cu toată rugăciunea mea ferventă. [...] Azi vă îndemn la rugăciune asiduă, la iubire fraternă, la caritate reciprocă, precum și la bucurie și speranță. Tema prevăzută pentru ziua de astăzi, A ne ști iubite de Dumnezeu, să fie pentru voi izvor de încurajare. Siguranța acestei IUBIRI să devină lumină pentru drumul vostru, mângâiere divină care șterge orice lacrimă, dar și o țintă la care să tindem și susținere de-a lungul drumului."

În prima conferință a zilei, sr. Elena Matei a ales ca punct de pornire o reflecție a Papei Francisc pe marginea Evangheliei după Ioan 15, 9-17. Amintind de "rodul" iubirii pe care mlădițele care "rămân" pe viță îl aduc - cuvinte accentuate de Sfântul Părinte în meditația sa -, sr. Elena Matei a continuat: "Secretul pentru a crește în iubire este: lăsați-vă iubite de Dumnezeu! A ne lăsa iubite de Dumnezeu înseamnă a crede în iubirea lui imensă, tandră, dulce, milostivă, providențială. Înseamnă a spera totul de la el: dacă crezi cu adevărat în iubirea lui, trebuie să fii sigur că vei primi ajutorul său, chiar și atunci când te vezi pierdut. Înseamnă să-ți recunoști propria slăbiciune, incapacitatea proprie; vei face aceasta numai prin umilință, știind că umilința este canalul privilegiat al harului. Înseamnă să trăiești în bucurie, pentru că, având iubirea lui, nu-ți lipsește nimic. Înseamnă a lăsa Duhul să se roage: lasă ca Dumnezeu să te iubească mai ales în momentele de rugăciune. A lăsa ca Dumnezeu să te iubească înseamnă a te lăsa condus de Duhul Sfânt: când totul se prăbușește pentru tine, nu te teme! Acolo este El, acolo este iubirea lui incomensurabilă."

Conferința pr. Cristinel Fodor a continuat explorarea iubirii gratuite a lui Dumnezeu față de om:

"Pentru că El este numai iubire, iubește nu pentru că așteaptă ceva în schimb, ci de bucurie că poate să dea tot ce este și are. Dacă am conștientiza lucrul acesta, am îndepărta pentru totdeauna orice rămășiță de frică și neliniște. [...]

Crucifix, tabernacol, Rozariu: aceste trei realități sunt ca un testament spiritual pentru fiecare creștin adevărat, și cu atât mai mult pentru voi. [...]

Bucuria și fericirea Crucii ne sunt amintite continuu de acest binecuvântat crucifix, care trebuie iubit, păzit, vegheat cu gelozie, pentru că este sacramentul iubirii veșnice a lui Dumnezeu, care se manifestă în Fiul și se răspândește în mântuire. [...]

Tabernacolul este centrul viu și dătător de viață al caselor noastre. De acolo trebuie să începem, acolo să tindem și acolo să găsim odihnă, să primim Pâinea care hrănește, harul care însuflețește și zelul care face apostoli și martori. [...]

Nu putem și ucenici ai lui Isus uitând sau neglijând prezența Mariei. Rezultă că modul nostru de a primi prezența Maicii Domnului în viața noastră este tocmai acela de a trăi viața ei, marcată de misterele lui Isus. Și este ceea ce facem noi cu practica Rozariului. Intenționăm să încoronăm Regina. Gloria Maicii Domnului este Fiul ei. Gloria Mariei este fidelitatea față de misterul Cuvântului întrupat. Dar este și aceea de a fi în viața creștinilor cea care face din creștinism o grădină prețioasă de trandafiri."

Întâlnirea noastră a fost și prilej de amintire și de rugăciune pentru sora noastră dragă plecată la Domnul, Maria Emanuela Zaharia, zisă Miuța, cunoscută atât pentru activitatea medicală prolifică în calitate de anestezist, cât și pentru voluntariatul social în favoarea copiilor abandonați. Toate am amintit-o în rugăciune, cu atât mai mult la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia pr. Lucian Farcaș a vorbit cu multă căldură despre buna colaborare pe care au avut-o de-a lungul anilor în proiectele sociale realizate, precum și despre valorile umane înalte ale sr. Miuța. Dumnezeu să o înconjoare cu iubirea sa în patria cerească!

Ziua s-a încheiat prin comuniunea prilejuită de prânzul împreună cu celelalte surori terezine.

Mulțumim gazdelor noastre primitoare de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" pentru generoasa ospitalitate oferită acestui eveniment! Mulțumim și directoarei noastre generale Maria Tereza Candian pentru comuniunea plină de afecțiune și nădăjduim la o grabnică revedere!

Iar inima se ne fie deplin cufundată în iubirea Domnului, aducând rod pentru viața veșnică!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mesaj Maria Teresa: (descarcă mp3)

Conferința Elena Matei: (descarcă mp3)

Conferința pr. Cristinel Fodor: (descarcă mp3)

Predica pr. Lucian Farcaș: (descarcă mp3)

Evenimente
afișări