Istoric Fondatori

A trecut la Domnul sr. Tereza Dorcu

Sâmbătă, 13 august 2022, a trecut la Domnul sr. Tereza Dorcu, prima membră din România a Institutului secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Liturghia de înmormântare va fi celebrată miercuri, 17 august 2022, la ora 10.00, în Biserica "Sfânta Treime" din Butea.

Sora Tereza Dorcu ne-a părăsit. A făcut-o cu inima în pace. Putem spune că a dus o viață frumoasă. Nu o viață despre care să se vorbească prin piețe, ci o viață inspirată de Evanghelie.

Dacă Sfântul Andrei a fost primul chemat de Isus ca apostol, Tereza Dorcu a fost prima care a răspuns DA chemării în Institutul secular "Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus", în Dieceza de Iași prin gura episcopului Petru Gherghel.

Conform Evangheliei, o viață frumoasă nu este lipsită de dificultăți, de lupte, pentru a înrădăcina iubirea în sine și în jur, luptă pentru a merge spre Absolut, pentru a se lepăda de sine și a se lăsa cuprins de Dumnezeu.

Tereza Dorcu a îmbrățișat Institutul nostru pentru a trăi în iubire și în slujire. Nu și-a renegat această alegere, ci a fost fidelă până la capăt.

Iubirea trăită în viața de zi cu zi, în orice circumstanță față de toți, este realitatea cea mai greu de trăit.

Ca directoare a Institutului "Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus" pot spune că sora noastră Tereza a tins spre perfecțiune, păstrându-și conștiința limitelor proprii.

O încredințăm pe sora Tereza în mâinile lui Cristos, pentru ca El să o ofere Tatălui. O facem cu încredere, siguri fiind că prin moarte va deveni bobul de grâu care va aduce mult rod vocațional.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru viața ei.

Pentru toată iubirea pe care i-a arătat-o în viață, Domnul să fie lăudat, celebrat și glorificat.

Dumnezeu să fie preamărit în continuare în Dieceza de Iași și în România prin "Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus"!

Maria Teresa Candian
directoarea Institutului "Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus"

*

Tereza Dorcu, sora noastră "mai mare" a fost chemată de Domnul pentru a primi cununa. Suntem tentate să spunem că ea l-a ales pe Isus ca mire al inimii sale. Dar, după cum spune Sfântul Ioan, "Nu voi m-ați ales pe mine, eu v-am ales pe voi" (In 15,16). Deci Isus a ales-o pe Tereza, iar ea a răspuns la chemare.

A ales să ducă o viață ca persoană consacrată, trăind în mijlocul lumii, în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Am cunoscut-o ca pe o soră cu o mare credință în Dumnezeu, mereu disponibilă pentru a împlini voința Domnului. Era preocupată de a face cunoscut Institutul. Participa cu drag la cursul anual de exerciții spirituale, la toate întâlnirile noastre, de fiecare dată aducând noi candidate în Institut. Pentru viața ei de credință trăită cu simplitate și modestie, făcând mereu fapte bune, credem că Dumnezeu a primit-o în Împărăția sa și se roagă pentru noi.

Odihna veșnică dă o ei, Doamne!

Elena Matei, Bacău

*

În după-amiaza zilei de 13 august, 2022, sora noastră Tereza Dorcu a fost chemată la Tatăl.

S-a născut la Butea la data de 18 aprilie 1940 și toată viața l-a iubit pe Isus Cristos. Sub ocrotirea Fecioarei Maria și cu binecuvântarea lui Dumnezeu, ca asistentă medicală la Hălăucești, apoi la Spitalul de Recuperare din Iași, i-a slujit cu drag pe toți bolnavii pe care i-a îngrijit cu devotament. Înainte de 1989, a înlesnit multor preoți să pătrundă în spital și să acorde sfintele sacramente bolnavilor catolici.

Dorința sa neclintită a fost de a deveni maică, consacrată mirelui ceresc. Atunci când pr. Lobato și sr. Maria-Teresa au poposit de la Lugano (Elveția) și în Dieceza de Iași, iar Excelența Sa PS Petru Gherghel a primit cu bucurie înființarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", prima chemată a fost Tereza Dorcu care a făcut primul grup de terezine.

Primele voturi le-a depus în mâinile directoarei generale, în anul 2001 la Sinaia, iar voturile la Iași, în ziua de 6 aprilie 2003.

Un semn al cerului a fost zăpada care a căzut din plin în timpul sfintei Liturghii asemenea ca și în tipul Sfintei Teresa de Lisieux. Fulgii de nea păreau că dansează pentru celebrarea evenimentului.

Toată viața a făcut numai bine tuturor și mai ales săracilor. A crescut un băiat de la orfelinat căruia i-a dat un nume - Dumitru Dorcu, i-a dăruit credința, l-a educat acasă și în școlile catolice, până și-a câștigat singur pâinea în Spania.

Casa ei a fost deschisă totdeauna pentru toți care au fost în nevoi.

Isus a dorit să o cheme la Tatăl în apropierea sărbătorii Înălțării Maicii Domnului cu trupul și sângele la cer, pentru că a iubit-o mult și sunt sigură că i-a pregătit un loc aproape de Sfânta Tereza, patroana numelui său.

Dumnezeu s-o fericească în Patria cerească și s-o așeze alături de sfinții săi!

Drum bun, sora Tereza, spre Mirele iubit!

Nu te vom uita niciodată!

Teodora Pantazi (Iași)

*

Despre sr. Tereza Dorcu a scris și pr. Iosif Dorcu pe site-ul Diecezei Romano-Catolice de Iași, www.ercis.ro.

Evenimente
afișări