Istoric Fondatori

Iași: Exerciții spirituale pentru terezine la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași

În perioada 7-10 iulie 2022, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, terezinele din întreaga țară au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea părintelui predicator Cristinel Fodor, precum și la depunerea voturilor și a angajamentelor în mâinile directoarei generale Maria-Teresa Candian.

Anii de pandemie care s-au scurs au lăsat urme și în comuniunea terezinelor, chiar dacă au fost prilej de aprofundare a vieții spirituale într-o mai strânsă comuniune cu Domnul. Acești ani ne-au frânt, de asemenea, șirul exercițiilor spirituale comunitare, pe care acum le-am reluat cu o reînnoită râvnă.

Revederea cu directoarea generală Maria-Teresa Candian a fost una emoționantă, la fel și cu celelalte terezine. Liturghia de deschidere am avut bucuria și onoarea să fie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, care ne-a adus salutul și binecuvântarea PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu, apoi a evocat, în cuvântul final, momentul primei sale întâlniri cu directoarea noastră. Preasfinția Sa Petru Gherghel considera, privind acum la mulțimea terezinelor ce au răspuns chemării Domnului la viața consacrată, că acea întâlnire și propunere de a primi carisma Institutului Secular al Sfintei Tereza a Pruncului Isus în Dieceza de Iași au fost cu totul providențiale.

În meditația introductivă a exercițiilor spirituale, pr. Cristinel Fodor ne-a amintit că "fiecare ființă umană care s-a născut vreodată tânjește după pace, după scop și după Dumnezeu însuși", aceasta ca o cheie a aflării propriei fericiri. "Vă invit în zilele acestea într-o călătorie emoționantă și plină de aventură. Obiectul căutării noastre? Fericirea. [...] Locul unde să căutăm fericirea? Galileea. [...] Cuvintele pe care le-a spus Isus acolo, pe Muntele Fericirilor, în îndepărtata Palestină, urmau să străbată istoria și să fie considerate cele mai profunde și mai sublime cuvinte rostite vreodată. Acolo, cu cuvinte respectuoase, măsurate și simple, El a revelat secretul fericirii. Nu al unei fericiri superficiale în timp și spațiu, ci al unei fericiri care să dureze veșnic."

Spicuim câteva fragmente din meditațiile părintelui predicator și atașăm și înregistrarea adio integrală a fiecărei meditații.

Meditația 1: Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor!

"Doar cei săraci în duh și bogați în fața lui Dumnezeu pot fi socotiți vrednici să intre în împărăția lui Dumnezeu, pentru că ei nu vin pe baza meritelor lor, ci pe baza meritelor lui Isus Cristos. Cineva a spus că bogăția unui om nu stă în mărimea averilor sale, ci în puținătatea nevoilor sale. Prima legătură dintre mine și Cristos nu este bunătatea mea, ci răutatea mea; nu valoarea mea, ci mizeria mea; nu bogățiile mele, ci nevoia mea. Așadar, să înțelegem că suntem săraci spiritual, să primim bogățiile lui Cristos, să fim conștienți că depindem de Dumnezeu și să ne lepădăm de noi înșine. Și atunci punem în practică, trăim această primă fericire."

Meditația 2: Fericiți cei care plâng, pentru că ei vor fi mângâiați!

"Această generație este aspră și dură. Lacrimile vărsate pentru sine sunt lacrimi ale slăbiciunii, dar lacrimile vărsate pentru alții sunt un semn al puterii. Nu sunt atât de sensibil pe cât ar trebui să fiu până când nu sunt capabil să-l plâng pe cel greșit și să-l ridic pe cel căzut, cum spunea Iob. Iar până nu învăț să iau parte cu compasiune la suferința, nenorocirea și necazul altora, nu pot cunoaște adevărata fericire. [...] Dumnezeu dorește ca noi, creștinii, să simțim durere și preocupare pentru o lume pierdută, iar carisma terezinelor aceasta este."

Meditația 3: Fericiți cei blânzi, pentru că ei vor moșteni pământul!

"Sfântul Francisc de Sales a spus: «Nu e nimic atât de puternic ca un bărbat blând, nu e nimic atât de blând ca adevărata putere.» [...] Dumnezeu a trebuit să lucreze la îmblânzirea fiecăruia dintre ucenicii săi. Îmblânzirea nu a însemnat înlăturarea puterilor și a energiilor lor, ci redirecționarea lor. La fel se va întâmpla și cu noi: Dumnezeu nu ne înlătură puterile și energiile, ci le redirecționează."

Meditația 4: Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate, pentru că ei se vor sătura!

"Această promisiune este una care ne face responsabili față de Dumnezeu, iar pe Dumnezeu îl face responsabil față de noi. Partea noastră omenească este să flămânzim, să însetăm, și El ne va sătura. Indiferent cât de ademenitoare, atractive și plăcute pot părea delicatesele lumii, ele nu vor putea satisface niciodată tânjirile adânci și nevoile inimii noastre. Putem cunoaște pacea inimii și liniștea minții când ne recunoaștem și ne mărturisim foamea; când ne dăruim cu totul lui Dumnezeu și când suntem gata să renunțăm la alternativele sintetice ale lumii și să bem din apa Vieții."

Meditația 5: Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor [afla] milostivire!

Mila de care lumea are nevoie constă în harul, în iubirea și în pacea lui Isus Cristos. Mai mult ca orice, lumea are nevoie de puterea lui Cristos, transformatoare și regeneratoare. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l ducem unei lumi pierdute, confuze, tulburate. Aceasta înseamnă să arătăm milă. Oamenii de lângă noi, din comunitățile noastre sunt cei care au nevoie de puterea regeneratoare a lui Cristos. Unora le știm numele. Noi trebuie să împărtășim evanghelia pe care am primit-o. Dacă Cristos a făcut ceva pentru noi, atunci trebuie să le spunem și altora. Făcând așa, arătăm milă. Făcând așa, arătăm că aceste exerciții spirituale au fost cu folos."

Mulțumim părintelui Cristinel Fodor pentru aceste minunate zile de exerciții spirituale și nădăjduim ca la anul - cu voia Domnului - să ne călăuzească mai departe în reflecția începută împreună pe calea Fericirilor.

Aceste zile au fost pentru terezine și prilej pentru depuneri de noi angajamente sau voturi, respectiv de reînnoire a voturilor în mâinile directoarei generale Maria-Teresa Candian. Totodată, în cadrul întâlnirii responsabilelor de terezine cu directoarea generală, a fost anunțată constituirea unui consiliu de conducere pentru România, subordonat directoarei generale Maria-Teresa Candian, consiliu care să aibă următoarea componență: responsabilă rămâne Elena Matei, ajutată de Florentina Șolot; consiliul: Ana Imbria, Mariana Cornea, Francisca Catargiu, Ana Ilieș și Lucia Bejan, iar secretară: Silvia Ambăruș. Acest consiliu este menit să fie un sprijin în coordonarea terezinelor din țară, ținând cont de numărul de vocații în continuă creștere. Mulțumim directoarei noastre Maria-Teresa Candian pentru toată jertfa de până acum, dar și pentru susținerea pe care ne bizuim că o vom avea din partea dânsei și pe mai departe!

Mulțumim, de asemenea, pr. dr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, pr. Alexandru Roca, director administrativ, precum și surorilor pentru ospitalitatea generoasă.

Cea mai mare mulțumire pentru aceste zile de har se cuvine să o adresăm bunului Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și Micii Tereza, implorând asupra tuturor participanților din aceste zile ploaia îmbelșugată a petalelor de har revărsate din mâinile dragi ale patroanei noastre spirituale!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Versiunea audio a meditațiilor:

Evenimente
afișări