Istoric Fondatori

Roman: Întâlnirea formativă a persoanelor consacrate

În cadrul Sinodului Episcopilor lansat de Sfântul Părinte Papa Francisc în întreaga Biserică Catolică, în Dieceza de Iași a avut loc întâlnirea formativă a persoanelor consacrate desfășurată la Institutul Teologic Franciscan din Roman în ziua de 29 mai 2022.

Programul desfășurării întâlnirii a fost postat pe Ercis.ro cu câtva timp înainte. Conform acestui program persoanele consacrate sunt solicitate să răspundă la câteva întrebări: 1) Care sunt pașii de urmat în vederea unei reale și rodnice colaborări între paroh și persoanele consacrate, la nivelul comunităților parohiale din dieceza noastră? 2) În ce măsură persoanele consacrate, prin ideile, propunerile și bogata lor activitate, poate fi apreciată și fructificată mai mult, la nivel parohial, pentru binele oamenilor și al Bisericii?

La începutul întâlnirii, părintele Cristian Blăjuță, vicar episcopal, responsabil cu viața consacrată din dieceză a propus împărțirea participanților în 10 grupe de lucru, fiecare grup având un responsabil care a centralizat răspunsurile la întrebările propuse, dar și diferitele întrebări care s-au mai adăugat în cadrul grupului. După ce s-a constituit din nou planul, responsabilii l-au prezentat episcopului, Preasfințitului Iosif, care după ce a salutat cu bucurie această întâlnire, a apreciat întru totul activitatea pe care persoanele consacrate o desfășoară în dieceza noastră. Episcopul prețuiește în general viața consacrată și carismele specifice în mod special.

Ne încurajează mereu spunând că nu suntem "de umplutură", ci avem o valoare specială și un rol important după carisma proprie. Suntem un dar pentru lume și pentru Biserică. Să nu ne lăsăm influențați de logica lumii de azi, ci să fim mereu ancorați Bisericii noastre Universale transmisă lumii de Dumnezeu. El singur este Domn; "Tu solus Dominus".

Forța persoanei consacrate stă în rugăciune și în slujirea cu bucurie: "Slujiți Domnului cu bucurie". În cuvântul său, Preasfințitul Iosif face câteva recomandări și spune că, în colaborare cu parohul, fiecare persoană consacrată trebuie să parcurgă trei pași: 1) rugăciunea comună; 2) tonul vocii, modalitatea de dialog; 3) răbdare și ascultare (totdeauna parohul are ultimul cuvânt).

Toate aceste recomandări și alte discuții care s-au purtat în cadrul întâlnirii sunt pentru noi minunat prilej de formare spirituală.

Din partea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" am participat 14 persoane. Fiecare dintre noi ne-am exprimat bucuria pentru momentele de comuniune trăite împreună cu persoanele consacrate din dieceză.

Mulțumim celor care s-au preocupat de buna organizare și desfășurare a evenimentului: sr. Clementina, pr. Alexandru, conducerea Institutului Franciscan din Roman, tuturor elevilor și studenților care ne-au primit cu căldură și disponibilitate.

Elena Matei,
comunitatea de terezine Bacău

* * *

www.ercis.ro: Roman: Întâlnirea formativă a persoanelor consacrate din dieceză cu PS Iosif Păuleț

Evenimente
afișări