Istoric Fondatori

A trecut la Domnul pr. Giorgio Pastiu

Surorile institutului secular "Compania Sfânta Teresa a Pruncului Isus" din Lugano, Elveția, și asistentul spiritual, pr. Pietro Borelli, cu durere anunță plecarea la cer a părintelui Giorgio Pastiu, asistentul nostru spiritual pentru terezinele din România, în primele ore ale zilei de marți, 9 martie 2021.

Îl amintim cu profundă gratitudine și îl însoțim pe ultimul drum cu rugăciune și recunoștință.

Maria-Teresa Candian
 

* * *

Portalul de știri al Bisericii Catolice din Elveția, www.catt.ch, a publicat un articol in memoriam pr. Giorgio Pastiu, semnat de scris de Gianni Ballabio, pe care îl redăm în varianta tradusă în limba română

A murit părintele Giorgio Pastiu, preot pentru mult timp în Valle di Blenio, Elveția (numită de localnici și Valea Soarelui)

În primele ore ale zilei de marți, 9 martie 2021, a murit părintele Giorgio Pastiu în Căminul de Bătrâni "La Quercia" din localitatea elvețiană Acquarossa.

Născut la Cugir, jud. Alba, la 6 iulie 1946, a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București. A fost profesor de liceu, dar în același timp se pregătea pentru a deveni preot studiind teologia. Pe 8 decembrie 1991 a fost hirotonit preot pentru Dieceza de Lugoj. A activat în această dieceză pentru un timp, după care a fost trimis la Paris, numit fiind capelan al misiunii române.

La 1 septembrie a fost primit în Dieceza de Lugano, unde i-a fost încredințată misiunea de asistent spiritual al Institutului Secular "Compania S. Tereza a Pruncului Isus". Voind să-și perfecționeze studiile, a fost admis la Facultatea de Teologie din Lugano, Elveția.

În anul 1995 este numit preot colaborator în Parohia Vallemaggia, în anul următor continuându-și activitatea, de data asta ca paroh în Valle di Blenio pentru comunitățile Olivone, Campo Blenio și Ghirone.

În anul 1999 este transferat paroh pentru comunitățile Malvaglia, Ludiano și Semione. La 27 aprilie 2001 a fost încardinat în Dieceza de Lugano, integrându-se foarte bine atât ca preot, cât și în mediul social și cultural.

A activat și în cadrul Fraternității Filippo Neri, preoții membri amintindu-l cu afecțiune și gratitudine.

În anul 2008 este numit paroh ale comunităților Sementina și Gudo, pe care le păstorește până în iunie 2020, când din motive de sănătate este internat la Căminul de Bătrâni din Acquarossa, localitate care se găsește în Valle di Blenio, vale pe care părintele a iubit-o mult pentru că în această Vale a Soarelui a primit cetățenia elvețiană.

A mai activat și ca membru al Comisiei pentru formarea permanentă a laicilor (2001 -2004), asistent spiritual al terezinelor din România din cadrul Institutului Secular "Compania S. Teresa a Pruncului Isus" și membru al Consiliului prezbiteral din 2018.

Părintele Giorgio Pastiu rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un preot simplu, cult, plin de bunătate, mereu disponibil și primitor. A fost apreciat în comunitățile pe care cu generozitate le-a păstorit luminat mereu de zâmbetul și bunătatea lui.

Liturghia de înmormântare prezidată de Mons. Valerio Lazzari, episcopul de Lugano, în conformitate cu reglementările în vigoare, se va celebra sâmbătă, 13 martie 2021, la ora locală 10.00, în biserica parohială "San Martino" din localitatea Malvaglia.

(Gianni Ballabio pentru www.catt.ch)

* * *

Gânduri despre pr. Pastiu:

"Cu mâhnire și durere în suflet am aflat de trecerea la Domnul a părintelui George Paștiu, «don Giorgio», asistentul spiritual al Institutului Secular «Sfânta Tereza a Pruncului Isus» din România. Deși se afla, de ceva vreme, departe de noi, din cauza suferinței cauzate de boală, don Giorgio ne transmitea că este alături de noi ne încuraja și ne îndemna să ne regăsim mereu împreună în rugăciune pentru a depăși realitățile grele ce ne înconjoară. Ne amintim de întâlnirile noastre, de exercițiile spirituale la care era mereu prezent, unde prin exemplul propriu ne-a arătat ce este umilința. Aceasta ne-a dat puterea de a înțelege că Isus nu ne va lăsa niciodată singure dacă ne apropiem de el cu încredere. Îți mulțumim, Doamne, pentru părintele Giorgio și te rugăm să-l primești în rândul aleșilor tăi. Dumnezeu să-l fericească!" (

Elena Matei, Bacău)

Evenimente
afișări