Reculegere, mulțumire și recunoștință. Impresii de la exercițiile spirituale ale terezinelor din Lugano - 9-15 septembrie 2019
În perioada 9-15 septembrie 2019 am participat la Lugano, Elveția, la cursul de exerciții spirituale organizat de Casa Centrală, coordonat de directoarea generală, Maria-Tereza Candian. Tema a fost "Prietenul inimilor rănite", iar predicator părintele Cristinel Fodor. Au fost zile minunate, frumoase, pline de rugăciuni, momente de reculegere și descoperiri spirituale. Am plecat cu siguranța că numai în Dumnezeu viața noastră are o semnificație.
Mediațiile au fost susținute de două ori pe zi, fiind completate cu sfinte Liturghii, recitări ale Rozariului și adorații la Preasfântul Sacrament, celebrând și trei sărbători: "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", "Nume al Mariei" și "Înălțarea Sfintei Cruci".
În cadrul cursului, exercițiile spirituale ne-au deschis drumul spre rugăciune zilnică, dându-ne încrederea și fidelitatea necesară pentru a putea înainta în credință și iubire. În introducerea temei susținute de părintele Fodor, s-a pus întrebarea: "Ce ai putea să faci în timpul liber?" Părintele ne-a sugerat să luăm ca exemplu pictura, să ne imaginăm în mai multe tablouri diverse stări umane și emoții cum ar fi suferința și fericirea, și să ne creăm până și autoportretul nostru. Aceste tablouri evidențiază modul în care percepem noi lumea, dar și cele mai candide și personale trăiri pe care le avem în interiorul nostru. Privind aceste tablouri noi putem să contemplăm și să ne analizăm emoțiile pe care le trăim. Făcând portretul nostru putem să vedem o imagine duală care ascunde pe de o parte suferință, iar pe de altă parte viață. Toate acestea se află într-un echilibru delicat, iar meditația și rugăciunea sunt principalele forțe care guvernează acest echilibru. Prin rugăciune față de Dumnezeu putem regăsi liniște și pace în sufletul și inima noastră făcând astfel portretul armonios și radiant.
Dumnezeu are grijă de suferințele noastre și ne învață că există două moduri de a privi viața: ca pe un lucru minunat, dar și ca pe unul dureros. Inevitabil vom trăi (sau trăim deja) aceste momente, dar să nu ne dezamăgim. Trăind în societatea de zi cu zi, ne ridicăm deseori întrebări cum ar fi: "De ce lumea este așa de rea?", "De ce dezamăgirea este așa de mare?" Aceste întrebări nu au întotdeauna un răspuns. Trebuie să acceptăm totul ca atare, să avem încredere în noi și în forțele cu care ne înzestrează Dumnezeu și astfel vom depăși orice obstacol. "Ce vrem noi cu adevărat?" Noi cerem multe de la Dumnezeu, dar el știe cât de mult și cum să ne dea. Trebuie să așteptăm, să avem răbdare și încredere în el. Rănile sunt prea adânci. Iartă! Dezamăgirea este adâncă, nu intra în panică! Lasă-l pe Dumnezeu să te conducă, el este cârma, iar finalul problemelor va veni până la urmă. Toate sunt posibile prin forța sa. Crede în parabola fiului bolnav!
Dacă ne punem întrebarea de ce Isus a făcut toate acestea pentru om, răspunsul vine imediat. Isus a știut că noi vom simți aceste stări și că vom avea forța să trecem peste acestea. Doar trecând peste ele ne întărim încrederea în el. Părintele Cristinel Fodor ne spunea: "Rugăciunea nu trebuie să fie rigidă sau monotonă, puterea nu stă în rugăciune, ci în cel care se roagă". Dumnezeu este cel ce ne va alina durerile în cele din urmă. Trebuie să Îl lăsăm să pătrundă în lumea noastră prin intermediul rugăciunii și astfel vom fi răsplătiți prin iubire și vitalitate.
Ca activități extracuriculare, directoarea Maria-Tereza Candian ne-a oferit câteva surprize: o plimbare cu vaporul pe lacul Lugano, plimbări prin diferite localități cu priveliști spectaculoase, o vizita la cimitirul în care se află mormintele fondatoarei noastre, Maria Motta, și a altor surori terezine, o impresionantă vizită la catedrala "San Lorenzo" din Lugano, un moment de reculegere și recunoștință în cripta bazilicii "Sacro Cuore", unde este înmormântat Monseniorul Aurelio Bacciarini, fondatorul Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și locurile în care acesta a copilărit și trăit. În încheierea cursului, împreuna cu surorile terezine din Ticino, Elveția, am avut o masă festivă de mulțumire organizată de directoarea noastră Maria-Tereza Candian. Dumnezeu să o răsplătească cu toate darurile și harurile sale!
Concluzionând, le mulțumim surorilor și directoarei Maria-Tereza Candian pentru această minunată experiență! Am avut parte de numeroase revelații și clipe de armonie, și am plecat cu o întărire în convingerile surorilor terezine: Să fim mereu alături de cei bolnavi, abandonați și în suferință! Să ne iubim aproapele! Să împărtășim iubirea și învățăturile lui Isus!
Cuvintele sfintei Tereza a Pruncului Isus: "Scumpă Maică, pentru ce bunul Isus este așa de blând față de mine? Pentru ce nu mă mustră niciodată? Îmi face atât de bine să văd că Isus este întotdeauna așa de blând, atât de tandru față de mine! Să iubești înseamnă să dai totul, să te dăruiești pe tine însuți."
Ana Ilieș Mocanu (Iași)
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 9-15 septembrie: Exercițiile spirituale ale terezinelor din Lugano
* * *
Exercițiile spirituale ale terezinelor din Lugano (9-15 septembrie 2019)