Istoric Fondatori

Lugano: Exerciții spirituale în casa-mamă alături de surorile ticineze (18-23 septembrie 2018)

În perioada 18-21 septembrie 2018, șapte surori terezine din România (Iași, Poiana Micului, Pildești și Cluj-Napoca) au participat alături de terezinele ticineze la exercițiile spirituale desfășurate în casa-mamă de la Lugano. Tema a fost "L'Amico dei cuori feriti" (Prietenul inimilor rănite), iar părintele predicator Cristinel Fodor ne-a fost călăuză în acest itinerar spiritual de patru zile.

Noi, terezinele din România, ne-am simțit privilegiate pentru că am avut astfel ocazia de a participa pentru a doua oară la exercițiile spirituale cu aceeași temă, însă bogăția meditațiilor prezentate de părintele predicator ne-a făcut să le savurăm cu toată prospețimea, ca pentru întâia oară.

Apoi a mai fost o experiență deosebită pentru noi: prezența pentru cinci zile în casa-mamă a institutului nostru, aceeași în care au viețuit și și-au desfășurat apostolatul primele terezine ticineze. Am putut simți marea istorie a companiei - un trecut care ne-a edificat profund, dar ne și obligă la un angajament de a duce mai departe această carismă, de a-l sluji pe Cristos și Biserica, până la ultima suflare.

În toate aceste zile am avut parte atât de ospățul Cuvântului, cât și de cel al iubirii fraterne ce ne-a unit pe toate, surori din Elveția sau din România, depășind orice barieră lingvistică. Înduioșătoare a fost și Doris, sora noastră ticineză, care a început să învețe românește pentru a ni se adresa în limba noastră!

După exercițiile spirituale, în ultima zi, am pornit într-o excursie cu vaporul pe lacul Lugano până la Swissminiatur, unde ne-am minunat văzând Elveția în miniatură, în cele mai reprezentative obiective turistice și culturale ale sale.

Am avut cu-adevărat zile de neuitat, și toate acestea s-au întâmplat prin ospitalitatea de neegalat a directoarei noastre generale, Maria-Tereza Candian, care nu a avut altă preocupare în aceste zile decât ca noi să ne simțim bine și să fim fericite. Pentru aceasta îi mulțumim din inimă!

Mulțumiri speciale și părintelui Cristinel Fodor, precum și episcopului de Lugano, Valerio Lazzeri, care ne-a vizitat pentru a celebra Liturghia de încheiere a exercițiilor spirituale, iar apoi a rămas în mijlocul nostru la masă, cu naturalețe și simplitate. Mulțumiri și Mihaelei Cojocariu, care a însoțit muzical toate Liturghiile și ne-a edificat prin disponibilitatea și modestia ei plină de delicatețe. Mulțumim, de asemenea, terezinelor și întregului personal ce slujește în casa-mamă, care au făcut eforturi deosebite pentru ca noi să ne bucurăm de aceste zile fără niciun efort. Bunul Dumnezeu să le răsplătească tuturor însutit într-o ploaie de haruri revărsată din cer prin mâinile Micii Tereza!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto:

18-23 septembrie: Lugano: Exerciții spirituale în casa-mamă alături de surorile ticineze. Foto: Mihaela Andreea Cojocariu

Evenimente
afișări