Roman: Duminica Bunului Păstor şi a vocaţiei

Dubla sărbătoare, Duminica Bunului Păstor şi a vocaţiei, a fost marcată în Dieceza de Iaşi de o frumoasă festivitate organizată de Oficiul Diecezan pentru Viaţa Consacrată, prin comitetul diecezan condus de preotul carmelitan Augustin Folner.
Întâlnirea persoanelor consacrate s-a desfăşurat la Institutul Franciscan din Roman, la 22 aprilie 2018.
Programul zilei a cuprins o prelegere cu tema "Arta discernământului biblic" prezentată de preotul franciscan Mihai Afrenţoaie, urmată de sfânta Liturghie concelebrată de 28 de preoţi călugări printre care episcopul de Beirut, PS Cessar Essayan OFMC, prezidată de părintele Augustin Folner. La sărbătoare au participat toate congregaţiile şi institutele călugăreşti din Dieceza de Iaşi, peste 130 de persoane: călugări şi călugăriţe. Institutul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a fost reprezentat de 10 persoane din comunităţile din Iaşi şi Bacău.
În intervenţia sa, pentru început, părintele Mihai Afrenţoaie a explicat etimologia cuvântului "discernământ" (via crizis în greacă): a decide prin intermediul crizei. Din toate textele biblice recomandate şi analizate pe scurt, am înţeles că "a discerne" între bine şi rău este o "artă", "măiestrie", iar discernământul biblic spiritual este făcut totdeauna în lumina credinţei. Din Vechiul Testament, personaje celebre, reprezentative pentru noi în privinţa discernământului lor în anumite momente ale vieţii - Abraham, Samuel - ne dovedesc că nu există o anumită vârstă când trebuie să discernem, ci trebuie să ascultăm chemarea Domnului care vorbeşte în conştiinţă fiecărui om. Atât în vechime, cât şi astăzi, atunci când cineva discerne este ajutat de sfatul celor care îi sunt aproape: părinţi, un prieten, preotul. De asemenea, în cadrul discernământului sunt integrate elemente genetice moştenite de la părinţi, educaţia primită în familie şi în instituţiile educaţionale, dar cel mai important este Cuvântul din care distingem şoaptele Duhului Sfânt.
După sfânta Liturghie a urmat prânzul în comun oferit de comunitatea franciscană. În partea a doua a zilei, când ni s-a alăturat Preasfinţitul Aurel Percă, au urmat comentariile şi intervenţiile personale ale diferiţilor reprezentanţi ai comunităţilor. Discuţiile s-au desfăşurat în grupuri, s-au axat pe tema prelegerii iniţiale şi au fost purtate pe baza unor întrebări (diferite pentru fiecare grup) coordonate de un responsabil de grup. Apoi, în cadrul plenului, responsabilii au prezentat concluziile ce se desprind din discuţiile purtate, care pot fi un reper însemnat şi folositor pentru viaţa în comunitate şi trăirea proprie a credinţei.
Activităţile s-au încheiat cu adoraţia euharistică în care fiecare participant şi-a prezentat în particular şi în grup mulţumirile aduse lui Isus pentru harurile primite.
Grupul de terezine aduce mulţumire şi recunoştinţă organizatorilor - Oficiul Diecezan pentru Viaţa Consacrată - şi gazdelor, comunitatea franciscană din Roman, care mereu ne primeşte cu bunăvoinţă şi ne încântă prin tot ceea ce ne oferă de fiecare dată.
Maria Mihoc şi Elena Matei,
în numele terezinelor participante
* * *
Două albume de fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.ercis.ro al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, la ştirea Roman: Întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate.