Istoric Fondatori

Roman: Pelerinaj și reculegere

Sâmbătă, 24 martie 2018, terezinele din Bacău au participat, împreună cu persoanele consacrate din Bacău și Roman, la o zi de reculegere, ca pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Evenimentul a avut loc la mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise din Roman, unde au fost prezente în jur de 80 de persoane consacrate din cele două zone ale Diecezei de Iași.

Programul zilei a cuprins o meditație în cadrul căreia am avut posibilitatea de a reflecta asupra patimii, morții și învierii Domnului nostru Isus Cristos, urmată de reflecție personală, colocviu cu ocazie de spovadă.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de mai mulți preoți călugări franciscani, salezieni, capucini.

În cadrul meditației cu tema "Prin cruce la înviere", părintele Iosif Bisoc, profesor doctor la Seminarul Franciscan din Roman și paroh de Buruienești, ne-a invitat să intrăm în Săptămâna Mare și sfântă pentru pregătirea Învierii Domnului, prezentându-ne unele aspecte legate de această sărbătoare. Astfel, este necesar să înțelegem care este legătura dintre cruce (patima) și înviere. Trebuie să privim crucea prin prisma învierii. Să nu ne oprim la cruce, văzând-o ca un instrument de ocară pentru sclavii și răufăcătorii din vechime; pentru noi, creștinii, crucea reprezintă o sabie pe care o ținem în mână, cu care ne apărăm împotriva celui rău. Ca persoane consacrate, să descoperim crucea proprie, să o înțelegem și să o purtăm împreună cu Cristos - de fapt, el a dus crucea noastră. Astfel, înțelegând taina crucii, să ne înfrățim cu cei din jur pentru a primi și a duce crucea proprie și a altora. Părintele predicator ne-a spus, ca o concluzie: "Dacă nu înțelegem taina crucii care este, de fapt, taina vieții, suntem departe de mântuire". Mereu să privim crucea gândindu-ne la Înviere, iar învierea să nu rămână ceva exterior (tradiție, obiceiuri), ci să fie pentru noi o purificare interioară, care să ne facă să creștem în fiecare moment din punct de vedere spiritual.

În partea a doua a zilei am mers în pelerinaj la locul martiriului Veronicăi Antal, în localitatea Nisiporești. Am fost întâmpinați de părintele paroh, care ne-a primit în biserica comunității, prezentându-ne câteva date despre viața scurtă a slujitoarei lui Dumnezeu, Veronica Antal și despre martiriul ei. Împreună cu un grup restrâns de persoane localnice care au cunoscut-o personal pe Veronica, am participat la un moment de adorație euharistică în frumoasa biserică din Nisiporești, urmat de o reculegere la mormântul martirei. Părintele paroh ne-a felicitat și ne-a mulțumit pentru acest pelerinaj spunându-ne că suntem printre primele grupuri care organizează astfel de acțiuni în vederea beatificării martirei veronica Antal, invitându-ne să luăm parte la acest eveniment, care va avea loc la Nisiporești în ziua de 22 septembrie 2018.

Elena Matei (Bacău)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto publicat pe site-ul Episcopiei de Iași, la știrea Zi de reculegere și de pelerinaj a persoanelor consacrate din zonele Bacău și Roman.

Evenimente
afișări