Iași: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor
Responsabilele comunităților de terezine din România s-au întâlnit în ziua de 18 noiembrie în Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de formare. Tema acestei zile a fost "Pe cale cu o privire nouă".
Ziua a început cu recitarea laudelor, după care părintele Cristinel Fodor, în relatarea sa despre istoria institutelor seculare, a amintit: "În perioada 1920-1940, în diferite părți ale lumii, acțiunea Duhului Sfânt a trezit diferite grupuri de persoane, care simțeau idealul de a se dărui necondiționat lui Dumnezeu rămânând în lume ca să lucreze în interiorul ei pentru venirea Împărăției lui Cristos. Amintim aici că, în anul 1926, Mons. Aurelio Bacciarini, episcop de Lugano, întemeiază Institutul Secular "Compania Sfintei Tereza a Pruncului Isus".
Urmărind dezvoltarea riguroasă a institutelor seculare, la 2 februarie 1947, papa Pius al XII-lea emană constituția apostolică "Provida Mater Eccesia", prin care este aprobată o nouă stare de perfecțiune: aceea proprie și caracteristică institutelor seculare, care primesc în felul acesta recunoașterea lor și poziția lor juridică, precizată de "Lex Peculiaris", anexată aceleiași constituții apostolice. Un an după aceea, la 12 martie 1948, este emanat motu proprio "Primo feliciter", în care, după ce este elogiată vitalitatea Institutelor seculare, este clarificată gândirea Sfântului Scaun cu privire la unele puncte, în special cel despre secularitate "în care constă toată rațiunea lor de a fi".
"Noutatea și rodnicia institutelor seculare se află așadar a conjuga consacrarea și secularitatea, practicând un apostolat de mărturie, de evanghelizare - în special pentru preoți - și de angajare creștină în viața socială - în special pentru laici, la care se adaugă fraternitatea care, fără să fie determinată de o comunitate de viață, este totuși adevărată comuniune" (Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Conferința Italiană a Institutelor Seculare - 28 octombrie 2017)
Maria Teresa a dezvoltat in conferința sa mai multe puncte: semnificația vocației la consacrarea seculară; secularitatea consacrată; calea sfaturilor evanghelice: consacrare apostolică, sărăcie evanghelică, castitate, ascultare și rugăciunea.
Maria Emanuela, în relatarea sa, a pus accent și cele patru principii care guvernează doctrina socială a Bisericii: principiul binelui comun; principiul demnității persoanei; principiul solidarității; principiul subsidiarității.
A urmat sfânta Liturghie prezidată de Mons. Benone Farcaș, concelebrată de pr. Anton Despinescu, pr. Cristinel Fodor, pr. Gabriel Bucur și pr. Ciprian Bulai.
După masa de prânz au urmat discuții cu privire la o mai bună organizare comunităților, precum și intenția de a se continua formarea atât personală, cât și în comunitate, ajutate de preoții asistenți spirituali, având ca scop îndeplinirea vocației și a carismei de a fi terezină.
Ziua s-a încheiat cu recitarea unei decade de rozariu ca mulțumire către bunul Dumnezeu pentru bucuria trăită împreună.
* * *
Album foto: 18 noiembrie: Iași: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor. (Foto: Andreea Mihaela Cojocariu)