Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-au întâlnit în ziua de 22 aprilie 2017, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de reculegere pe tema "Să fim avangardă Bisericii în noua evanghelizare".

A fost prezentă Maria-Teresa Candian, directoarea generală a institutului, din Lugano (Elveția).

Ziua a debutat cu recitarea orei medii, după care pr. Cristinel Fodor, paroh la biserica "Sfântul Arhanghel Mihail" din Săbăoani, a susținut o meditație despre implicarea episcopilor, preoților, terezinelor, a persoanelor consacrate și a laicilor în noua evanghelizare, sau "a doua vestire" - chiar dacă este aceeași. Aceasta este necesară mai ales în această lume secularizată când revoluția tehnicii a evoluat și a apărut o anumită independență a oamenilor și pierderea valorilor autentice. Tot poporul lui Dumnezeu trebuie să proclame cu ardoare că omul este iubit de Dumnezeu, iar Isus Cristos a venit în lume pentru fiecare dintre noi. De aceea, fiecare botezat este un subiect activ pentru a-i ajuta pe oameni să-l reîntâlnească pe Dumnezeu.

Numărul 31 al revistei "Calea cea mică" (poate fi citită în pagina "Revista") a fost prezentat de Teodora Pantazi (Iași). În cele 20 de pagini, alături de meditația făcută de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, sunt cuprinse articole și conferințe susținute la întâlnirile naționale de iarnă și de primăvară a responsabilelor terezinelor cu directoarea generală, la Săbăoani. De asemenea, se regăsesc rubricile permanente: "Suflet terezian", "Ecouri", poezii scrise de sfânta Tereza de Lisieux și rebus.

Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, având alături de pr. Alois Fechet (colaborator al persoanelor consacrate din partea Curiei Diecezane), pr. prof. dr. Anton Despinescu (asistentul spiritual al terezinelor din Iași), pr. Isidor Dâscă (parohul bisericii "Petru și Paul" din Bacău), pr. Cornel Cadar (consilier cultural la Episcopia Romano-Catolică de Iași), pr. Iosif Dorcu (redactor coordonator Radio Maria pentru Dieceza de Iași), pr. Cristinel Fodor, conf. dr. pr. Ștefan Lupu (decanul Facultății de Teologie din Iași) și alți 13 preoți, asistenți spirituali ai terezinelor din întreaga dieceză.

Predica a fost ținută de pr. Isidor Dâscă. Sfinția sa ne-a îndemnat să umplem lumea de fapte, "să predicăm Evanghelia la toată făptura", să fim, asemenea apostolilor, misionare și să dăm mărturie despre învierea lui Isus. Pentru a-l întâlni pe Cristos sunt necesare trei căi de bază: citirea și înțelegerea cuvântului lui Dumnezeu din sfânta Scriptură, euharistia, care este hrana ce ne dă viață și misiunea de a da mărturie zi de zi despre milostivirea lui Dumnezeu și astfel să putem spune mereu: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm și să ne veselim într-însa, aleluia!"

La finalul Liturghiei, PS Aurel Percă a urat tuturor terezinelor curaj și slujire, pentru a da zilnic mărturie că Isus a înviat pentru noi toți, să fim misionare în lume, să urmăm modelul patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus.

După masa de prânz s-a recitat Calea Luminii împreună cu pr. Cristinel Fodor, paroh la Săbăoani "Sfântul Arhanghel Mihail", pr. Ciprian Bulai, director economic la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, și pr. Anton Despinescu.

Ziua de reculegere s-a încheiat la ora 15.30.

"Viața consacrată nu crește dacă organizăm campanii vocaționale frumoase, ci... dacă ducem o viață din care transpare bucuria și frumusețea de a trăi evanghelia, de a-l urma pe Cristos... și de a da mărturie despre credința noastră" (Papa Francisc, Tuturor consacraților).

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 22 aprilie: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor (Foto: Ovidiu Bișog)

* * *

Radio Maria: Despre terezine, la emisiunea "Lumea la timpul prezent", cu Elena Matei (26 aprilie 2017)

Evenimente
afișări