Istoric Fondatori

Săbăoani: Întâlnire națională a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit în ziua de 25 martie 2017, la biserica "Sfântul Arhanghel Mihail" din Săbăoani, pentru un schimb de idei pe tema "Slujirea Bisericii în calitate de persoane consacrate".

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea institutului, împreună cu pr. George Paștiu, asistentul spiritual pentru surorile din România, veniți de la Lugano, din Elveția.

Ziua a debutat cu recitarea Laudelor, după care Maria-Teresa Candian a prezentat salutul său de "bun venit" precum și îndemnul de a ne iubi vocația la care am fost chemate de Dumnezeu și de a răspândi în lume învățăturile lăsate de Isus Cristos în sfintele Evanghelii. Terezinele, fiind "în lume și nu ale lumii, dar pentru lume", acest lucru înseamnă că fiecare trebuie "să demonstreze lumii că angajamentele asumate - de castitate și ascultare - sunt în mod substanțial un act de sărăcie asumată liber de iubire față de Dumnezeu și față de frați".

Elena Matei (Bacău) ne-a amintit de recitirea și meditarea Constituțiunilor periodic, dar constant. Aceasta este o cale de trăire a voturilor după modelul lui Isus și urmând spiritualitatea sfintei Tereza de Lisieux, pentru a ne trăi cu folos viața noastră de persoane consacrate.

În continuare, Mariana Cornea (Huși) a vorbit despre cum pot terezinele să fie mereu "în slujba tuturor, dar mai ales a săracilor de tot felul". Putem fi în slujba tuturor atunci când suntem aducătoare de pace, bucurie și seninătate, când dovedim un adevărat spirit de slujire față de toți și atunci când contribuim cu adevărat la crearea unei atmosfere de dragoste și umilință oriunde ne-am afla.

Pr. George Pastiu, a conferențiat despre rolul terezinelor în lume urmând DA-ul Fecioarei Maria în fața arhanghelului Gabriel, la Buna vestire.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, însoțit de pr. prof. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, pr. George Pastiu, pr. Cristi Fodor, parohul bisericii gazdă, pr. Eduard Soare, vicerector al Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Iași, pr. Florin Sescu, directorul Centrului Misionar și alți patru preoți, asistenți spirituali pentru terezinele din diferite comunități din Dieceza de Iași.

Predica a fost susținută de pr. Ciprian Bulai de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Omilia a început cu cuvintele Fecioarei Maria: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!". Pentru a-i arăta că este o persoană specială, aleasă de Dumnezeu, îngerul i s-a adresat printr-un salut special: cea plină de har. "Vocația nu este o alegere personală, ci este alegerea lui Dumnezeu. El a ales-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus ca să slujească pe aproapele, iar vocația ei este iubirea. Dumnezeu are încredere în colaborarea noastră cu El -Nu te teme! Da-ul nostru spus lui Isus va fi o dăruire totală, asemenea Fecioarei Maria care este femeia perfectă, autentică, iar Da-ul său este toată plenitudinea lui Dumnezeu".

După sfânta Liturghie, la ora 11.30 s-au reluat lucrările cu noi informații, intervenții și diverse comunicări în plen.

Exercițiile spirituale din acest an vor avea loc la Iași, la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași. în perioada 6-9 iulie 2017, sub îndrumarea pr. prof. Cristinel Fodor.

Ziua s-a încheiat cu Calea crucii, împreună cu pr. Cristinel Fodor și pr. Ciprian Bulai.

"...Prin înseși eșecurile noastre, iubirea lui Dumnezeu nu dispare. Și atunci, cu inima vizitată și locuită de harul său și de fidelitatea sa, trăim în speranța bucuroasă de a răsplăti în frați, prin acel puțin pe care-l putem, atât de mult cât primim în fiecare zi de la el." (Papa Francisc, martie 2017)

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: Săbăoani: Întâlnire națională a responsabilelor comunităților de terezine (Foto: Teodora Pantazi)

Evenimente
afișări