Istoric Fondatori

Șumuleu-Ciuc: Pelerinaj aniversar

Surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România au participat, în ziua de 16 aprilie 2016, la un pelerinaj spre Sanctuarul "Fecioara Maria" din Șumuleu-Ciuc, pentru o zi de reculegere și rugăciune. Cu această ocazie s-au sărbătorit 20 de ani de la chemarea și formarea primei comunități de terezine în România, precum și 90 de ani de la întemeierea Institutului la Lugano (Elveția).

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea generală a institutului, asistenții spirituali: pr. Pietro Borelli și pr. George Pastiu, veniți din Lugano (Elveția).

Încă din zorii zilei, terezine din toate colțurile țării s-au pornit în rugăciune și cântece închinate Maicii Domnului spre acest cunoscut și minunat sanctuar.

Ziua a debutat cu rugăciuni specifice pentru intrarea pe Poarta Sfântă de la Șumuleu-Ciuc, după care ne-a fost prezentată biserica și statuia Fecioarei Maria de către un călugăr franciscan. În liniște și cu deosebită smerenie, fiecare terezină a urcat scările spre Maica Sfântă pentru rugăciuni personale. Cu inima plină de admirație, cu pioșenie și credință s-a recitat rozariul în biserică.

Numărul 29 al revistei "Calea cea mică" a fost prezentat de Teodora Pantazi (Iași). În cele 28 pagini sunt cuprinse mărturii și felicitări ale preoților din Dieceza de Iași și ale terezinelor cu ocazia celor două sărbători, articole și conferințe pe teme diferite, precum și rubricile permanente: Suflet terezian, Ecouri, poezii scrise de sfânta Tereza de Lisieux și rebus.

Sfânta Liturghie de la ora 13 a fost prezidată de pr. Ciprian Bulai de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, alături de pr. Alois Fechet (vicar episcopal cu viața consacrată în Dieceza de Iași), Mons. Benone Farcaș, rectorul aceluiași institut, împreună cu alți 30 preoți de la diferite comunități din Moldova.

PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, ne-a întâmpinat cu bucurie și ne-a urat bun venit.

Predica a fost ținută de pr. prof. Benone Farcaș, care ne-a îndemnat să umplem lumea de fapte, să-l slujim pe Cristos și Biserica, după carisma fondatorului, venerabilul Aurelio Bacciarini, și cu iubirea necondiționată a sfintei Tereza de Lisieux.

La finalul Liturghiei, au luat cuvântul pr. Alois Fechet care ne-a prezentat salutul PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, preoții de la Lugano, precum și Maria-Tereza. Elena Matei, responsabila terezinelor pentru România, a mulțumit tuturor preoților care ne-au format, fondatorilor și Mariei-Tereza care este mereu alături de noi și a urat tuturor terezinelor curaj și slujire, după modelul patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus, care ne însoțește zi de zi cu iubire.

După masa de prânz, ziua de reculegere s-a încheiat la ora 15.30.

Și în Anul Jubiliar al Milostivirii, cuvintele sfintei Tereza a Pruncului Isus sunt actuale și trebuie urmate: "A păstra cuvântul lui Isus, iată singura condiție a fericirii noastre, dovada iubirii față de Isus."

Teodora Pantazi

*

La emisiunea "Planeta creștină", difuzată la Radio Maria, în ziua de 18 aprilie 2016, pr. Iosif Dorcu a vorbit despre întâlnirea terezinelor de la Șumuleu: (descarcă mp3)

* * *

Album foto: 16 aprilie 2016: Sumuleu-Ciuc: Pelerinaj aniversar

* * *

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la jubileul de 90 de ani (www.ercis.ro)

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la 90 de ani (articol în revista "Lumina creștinului", 2/2016)

Evenimente
afișări