Invitație la întâlnirea națională de primăvară a terezinelor și pelerinaj la Șumuleu Ciuc
La împlinirea a 20 de ani de prezență a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" în România, terezinele din întreaga țară vor participa la un pelerinaj la sanctuarul "Fecioara Maria" din Șumuleu Ciuc, județul Harghita, sâmbătă, 16 aprilie 2016.
Program:
- 9.00 Sosirea
- 9.30 Prezentarea Sanctuarului
- 10.00 Trecerea prin Poarta Sfânta - Rozariu
- 12.00 Sfânta Liturghie
- 13.00 Prânzul
- 15.00 Adorație - Vesperele
Întâlnirea va debuta, la ora 9, cu salutul și întâlnirea terezinelor cu Maria-Tereza Candian, directoarea generală a institutului, cu pr. Pietro Borelli și pr. George Paștiu, asistenți spirituali de la Lugano (Elveția).
Lansarea numărului 29 al revistei Calea cea mică va fi prezentată de Teodora Pantazi.
La ora 12.00 va fi celebrată sfânta Liturghie, prezidată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, fiind concelebranți mai mulți preoți.
*
În centrul altarului bisericii din Șumuleu Ciuc este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este cunoscută și ca "Femeia îmbrăcată în soare" sau "Madona care plânge". Statuia sculptată în lemn de tei o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc și luna, iar în jurul capului poartă o coroană formată din 12 stele.
Înălțimea statuii este de 2,27 m, fiind cea mai mare de acest fel din lume. În mâna dreaptă a Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe brațul stâng îl poartă pe Pruncul Isus; amândoi au capetele încoronate. Literatura de specialitate datează statuia la începutul secolului al XVI-lea. La statuia făcătoare de minuni din biserica franciscană se urcă pe niște scări, iar la picioarele sale se află o rugăciune în limbile maghiară și română, pe care oricine o poate rosti. Din oricare parte te-ai uita la statuie, vei avea impresia că lăcrimează, iar privirea sa blândă te urmărește peste tot.
Acestei statui a Sfintei Fecioare i se atribuie sute de vindecări miraculoase și dorințe împlinite.
O descriere a bisericii și a statuii pot fi citite aici: www.harghita.ro/rom/2/24/24csiksomlyo.html.