Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit, joi, 12 noiembrie 2015, la mănăstirea "Don Orione" din Iași, pentru un schimb de idei pe tema: "Chemate să simțim că izvorul bucuriei noastre este Dumnezeu".

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care a Maria-Teresa Candian (Lugano), directoarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", ne-a provocat prin cuvântul său dezvoltând tema "Chemate la urmarea lui Cristos". Suntem chemate, prin consacrarea noastră, să fim credincioase sfinte în mijlocul lumii, să ne înscriem pe un drum de urmare, fidelitate și reînnoire. Voturile evanghelice de sărăcie, curăție și ascultare sunt o modalitate zilnică de a răspunde la iubirea plină de jertfă a lui Isus, de a cultiva și de a înfăptui lucrurile mici, în spiritul patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Elena Matei (Bacău) ne-a amintit "ce ne cer astăzi Dumnezeu și omenirea". În scrisoarea apostolică adresată "tuturor consacraților", papa Francisc ne îndeamnă să dăm mărturie lumii întregi despre iubirea și milostivirea lui Dumnezeu: "Aștept să treziți lumea".

Ecaterina Hanganu (Iași) a arătat prin discursul său "modul în care noi, persoanele consacrate, ne lăsăm interpelate de Evanghelie". Interpelarea biblică cuprinde două dimensiuni: orizontală - relația noastră cu aproapele (iertarea și milostivirea) și verticală - relația noastră cu Dumnezeu (credința și ascultarea).

La final, Agnesa Husaru (Buhonca) ne-a amintit că terezinele sunt, prin rugăciune și fapte, "martore și experte în comuniune, astăzi". După exemplul celor doi papi: sfântul Ioan Paul al II-lea și papa Francisc, să urmăm modelul comuniunii sfintei Treimi arătându-ne prin cuvânt și faptă dragostea față de Dumnezeu și aproapele și iubirea crucii lui Cristos cel veșnic viu.

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de pr. Ciprian Bulai, de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, concelebranți fiind rectorul aceluiași institut, pr. dr. Benone Farcaș, care a ținut și omilia, pr. dr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, alături de alți preoți-profesori de la Institutul Teologic din Iași, de pr. Cristinel Fodor, paroh la biserica "Sfântul Mihail din Săbăoani, și de pr. Gabriel Bucur, paroh la biserica "Sfântul Ioan Paul al II-lea" de la Poiana Micului.

După masa de prânz s-au prezentat informații despre desfășurarea exercițiilor spirituale din iulie 2016, sub îndrumarea pr. prof. Cristian Fodor, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif din Iași. Înainte de încheierea zilei s-au discutat diverse probleme ce privesc buna desfășurare a activităților în toate comunitățile din țară de la sfârșitul anului dedicat persoanelor consacrate și începutul anului milostivirii.

Ziua s-a încheiat cu recitarea Vesperelor, apoi cu cântece dedicate Fecioarei Maria și sfintei Tereza a Pruncului Isus.

"Nimeni nu este exclus de la speranța vieții, de la iubirea lui Dumnezeu. Biserica este trimisă să trezească peste tot această speranță... Este nevoie de oxigenul Evangheliei, de suflul Duhului lui Cristos Înviat, care să o reaprindă în inimi... Duhul Sfânt ne determină să ieșim din staulul nostru și ne conduce până la periferiile omenirii" (Papa Francisc).

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 12 noiembrie: Iași: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine (Foto: Teodora Pantazi)

Evenimente
afișări