Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-au întâlnit în ziua de 25 aprilie 2015, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de reculegere pe tema "Viața consacrată, dar făcut Bisericii".

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea generală a institutului și pr. George Pastiu, asistentul spiritual pentru surorile din România, veniți din Lugano (Elveția).

Ziua a debutat cu recitarea laudelor, după care pr. George Pastiu a conferențiat pe tema: "Viața consacrată se naște în Biserică și este cu totul orientată spre Biserică".

Mariana Cornea (Huși) a vorbit despre felul cum putem fi "vestitoare ale celui înviat", iar Ecaterina Hanganu (Iași) ne-a arătat, prin mai multe pilde și exemple, despre "Dăruirea mângâierii și a speranței".

Elena Matei a prezentat întâlnirea persoanelor consacrate cu Eminența sa cardinalul Joao Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Viața consacrată și Societățile de Viață Apostolică, care a vorbit la Luncani despre centrul credinței noastre care constă în misterul Trinității.

Numărul 27 al revistei "Calea cea mică" (poate fi citit în pagina "Revista") a fost prezentat de Teodora Pantazi (Iași). În cele 16 pagini sunt cuprinse articole și conferințe pe tema "Noutatea vieții consacrate astăzi, în lumina scrisorii papei Francisc", întâlnirea terezinelor cu cardinalul Joao Braz de Aviz, precum și rubricile permanente: "Suflet terezian", Ecouri, poezii scrise de sfânta Tereza de Lisieux și rebus.

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de pr. Alois Fechet (vicar episcopal cu viața consacrată în Dieceza de Iași), Mons. Benone Farcaș, (vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, Republica Moldova), pr. George Pastiu (Lugano), pr. prof. Anton Despinescu (asistentul spiritual al terezinelor din Iași), pr. Cornel Cadar (consilier cultural la Episcopia Romano-Catolică de Iași), pr. Cristinel Fodor (profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași) și alți preoți de la diferite comunități din Moldova.

Predica a fost ținută de pr. prof. Cristinel Fodor care ne-a îndemnat să umplem lumea de fapte, "să predicăm Evanghelia la toată făptura", să slujim pe Cristos și Biserica, după carisma fondatorului, venerabilul Aurelio Bacciarini, adică să fim discipoli.

La finalul Liturghiei, PS Aurel Percă a urat tuturor terezinelor curaj și slujire, după modelul patroanei noastre, sfânta Tereza a Pruncului Isus care ne însoțește zi de zi cu iubire.

După masa de prânz s-a recitat Rozariul, apoi s-au cântat Vesperele și cântece dedicate sfintei Fecioare Maria și sfintei Tereza.

Ziua de reculegere s-a încheiat la ora 15.30.

"O, cât de frumoasă este calea iubirii! O, Dumnezeul meu, mi-ai depășit așteptările și vreau să-ți cânt îndurările" (Sfânta Tereza a Pruncului Isus)

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor (Foto: Teodora Pantazi și Ovidiu Bișog)

* * *

Înregistrări audio:

- predica rostită de pr. Cristinel Fodor:

- cuvântul final al PS Aurel Percă:

Evenimente
afișări