Istoric Fondatori

Iași: Meditațiile din cadrul exercițiilor spirituale de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", între 3 și 6 iulie 2014

"Doamne, mai caută-mă o dată!" a fost tema exercițiilor spirituale pentru 85 de terezine din toată țara, reunite la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în perioada 3-6 iulie 2014. Predicator și îndrumător a fost pr. Cristinel Fodor, profesor la acest institut. , A fost prezentă și directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția).

Tema meditațiilor a fost împărțită în mai multe subtitluri.

- Meditația I (Introducere): Rolul femeilor și în special rolul terezinelor în Biserică

În introducere s-a subliniat rolul femeilor și în special rolul terezinelor în Biserică.

Femeia care se teme de Dumnezeu crește în iubire și în har. Spiritualitatea laicilor constă într-o profundă unire cu Isus Cristos. Iubirea plină de încredere a sfintei Tereza a Pruncului Isus a făcut-o sfântă. Să creștem în iubire înseamnă să trăim poruncile și să semănăm în jurul nostru bunătate, iubire, iertare și speranță.

Omul se teme să rămână singur! Dar noi nu suntem niciodată singuri. Isus ne spune: "Stau la ușă și bat..." dar clanța și cheia de la ușă le avem noi. Numai noi îi putem deschide. Programul nostru trebuie să fie cel care duce la sfințenie zicând: "Doamne, transformă-mă în tine!" sau "Isuse, tu care ești în mine mai mult decât mine, ascultă-mă!"

Prin parabola semănătorului, Isus ne arată când și cum trebuie să semănăm. La întâlnirea cu el, Isus ne va întreba ce am semănat, ce am vrut să semănăm și ce fel de sămânță am folosit.

Mânia, necumpătarea, ura, mândria nu aduc rod. Să împiedicăm acestea și să alegem numai sămânța plină de haruri, plină de iubire care să rodească în pământ bun. Ne întrebăm oare ce fel de pământ suntem noi? Care este scopul vieții noastre?

Femeile din Evanghelii sunt prezente cu discreție, sunt tăcute, dar au mult curaj în a-și trăi vocația. Ele mai mul gândesc decât vorbesc și sunt folositoare altora, slujesc asemenea Martei și Maria, asemenea femeii cananeene sau a soacrei lui Petru. Toate vor să arate cât de prețioasă este femeia: ea crede, slujește, iubește, iartă și rămâne necunoscută, nu caută onoruri, dar femeile sunt apreciate de Dumnezeu și de Biserică. Ele merită să fie admirate și lăudate: "Fericită ești, Marie!" Terezinele trebuie să le urmeze exemplul iubind, iertând și slujind zi de zi pe Cristos și Biserica.

Isus le va spune tuturor cu bucurie: Fericită ești tu, soră terezină!

Celelalte subteme sunt prezentate audio după cum urmează:

- Meditația a II-a: Încrederea

- Meditația a III-a: Umilința

- Meditația a IV-a: Uitarea de sine și slujirea

- Meditația a V-a: Iubirea încrezătoare

- Meditația a VI-a: Tristețea golurilor pe care le avem în interior

- Meditație despre Direcțiunea spirituală

- Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia din 5 iulie 2014

Evenimente
afișări