Iași: Terezine la beatificarea episcopului Anton Durcovici
Peste 75 de terezine din Dieceza de Iași, din Transilvania și de la Câmpina au participat împreună cu Maria-Teresa Candian, superioara Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și cu pr. Georgio Paștiu, de la Lugano, la Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici în ziua de sâmbătă, 17 mai 2014, pe stadionul municipal din Iași.
După ce s-au rugat peste 20 de ani pentru ca episcopul lor să fie ridicat la cinstea altarelor, credincioșii din Dieceza de Iași au trăit cu mare bucurie împlinirea acestei dorințe. Născut la Bad-Deutsch Altenburg, în Austria, episcopul de Iași a preferat martiriul în locul lepădării de credință și de Vatican.
În timpul sfintei Liturghii, cardinalul Angelo Amato a citit scrisoarea de beatificare semnată de Sfântul Părinte papa Francisc, la cererea Preasfințitului Petru Gherghel, iar episcopul nostru martir Anton Durcovici a fost declarat fericit. Imediat după ce s-a citit biografia episcopului martir, a fost dezvelită icoana sa și toți pelerinii au aclamat prin cântare: Amin, Amin, Amin. Imnul dedicat noului fericit a răsunat în tot stadionul, iar ecoul s-a răspândit în toată Moldova, în toată țara și, prin internet și televiziune, chiar până în Austria, țara sa de baștină. Pe parcursul întregii Liturghii, corul dirijat de pr. prof. Eduard Soare, care a mobilizat peste 400 de persoane din parohii diferite și acompaniat de instrumente muzicale, a animat întreaga cântare.
La altar a fost adusă relicva fericitului martir (testamentul său). Aceasta a fost însoțită de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gale, de o parte, și de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al actualului fericit, Anton Durcovici, de cealaltă parte. Lumânările purtate, pe lângă literele alfa și omega scrise în alfabetul grecesc aveau drapelele țării de origine și al țării în care a slujit și a trecut la cele veșnice episcopul martir, împreună cu data nașterii și a morții. Pe lumânarea pascală era vizibil mielul în spatele unor gratii. În stânga altarului străjuia icoana de la Cacica, iar în fundalul altarului dominau icoana cu bunul păstor și culorile alb, galben.
În mesajul său, cardinalul Angelo Amato, după ce a arătat că Biserica a fost mereu persecutată în perioada comunistă și că cei persecutați "au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire", a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viața episcopului martir. Papa Francisc l-a numit "păstor plin de zel, apostol al adorației euharistice și mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru".
Cardinalul a mai spus: "Prin beatificarea episcopul Anton Durcovici s-a aprins încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos".
La această sfântă Liturghie au participat douăzeci și cinci de episcopi și 500 de preoți care au stat în jurul celor doi cardinali (Angelo Amato și Lucian Mureșan) și al nunțiului apostolic în România (Francisco-Javier Lozano).
La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților, credincioșilor din țară și din străinătate, autorităților civile și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. A mulțumit, de asemenea, și ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prezent la sărbătoare.
În seara zilei de 17 mai 2014, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria Regină"din Iași, a avut loc un concert omagial în cinstea fericitului Anton Durcovici, concert susținut de corul de tineri Juvenes Ecclesiae al catedralei, care a interpretat Missa Criolla.
Maria-Teresa, directoarea generală, împreună cu părintele Georgio Paștiu, au participat a doua zi la Liturghia de mulțumire de la catedrala catolică "Sfânta Fecioară Maria Regină", din Iași, după care au depănat amintiri despre răposatul preot Abelardo Lobato cu nunțiul papal de la București.
Pentru toate terezinele această zi a fost o nouă invitație la a prețui mai mult credința, perseverența, speranța și dragostea pentru Cristos. A fost și o chemare la a ne atașa de Dumnezeu cu toată ființa, căci "fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul".
Teodora Pantazi