Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-au întâlnit în ziua de 5 aprilie 2014, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de reculegere pe tema "Mărturisirea și răspândirea carismei vocației noastre seculare".

Au fost prezenți Maria-Teresa Candian, directoarea institutului, împreună cu pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului pentru surorile din România, veniți de la Lugano, din Elveția.

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care pr. George Paștiu a conferențiat despre "Mărturisitori ai lui Isus Înviat, speranța lumii".

În continuare, Mariana Cornea (Huși)a vorbit despre felul cum se poate "A fi martore ale iubirii lui Dumnezeu în lume", iar Ecaterina Hanganu (Iași) a prezentat, prin mai multe pilde și exemple despre răspândirea carismei noastre seculare "Însuflețind și aducând mărturie carității". După o scurtă pauză, Elena Matei (Bacău) a încheiat lucrările printr-o conferință care ne amintește despre "Responsabilitatea persoanelor consacrate: a crede și a zidi", "trăind secularitatea consacrată" (Papa Paul al VI-lea - 1980).

O scurtă intervenție a avut și pr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, care le-a încurajat pe toate terezinele să continue pe drumul vocației alese și să pornească în larg sub aureola sfintei Tereza a Pruncului Isus, care a trăit și a urmat "calea cea mică".

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de pr. Alois Fechet (vicar episcopal cu viața consacrată în Dieceza de Iași), Mons. Benone Farcaș (vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, Republica Moldova), pr. Benone Lucaci (rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași), pr. Eduard Soare (vicerector la același institut), pr. George Paștiu (Lugano), pr. Cornel Cadar (consilier cultural la Episcopia Romano-Catolică de Iași), pr. prof. Cristian Fodor (profesor la Institutul Teologic din Iași) și alți preoți de la diferite comunități din Moldova.

Predica a fost ținută de pr. Anton Despinescu, iar în finalul Liturghiei PS Petru Gherghel a urat tuturor terezinelor "curaj pentru a aduna cât mai multe petale și a forma cât mai multe flori, după modelul și chemarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, ce continuă să reverse pe pământ petale de trandafir pentru înfrumusețarea lumii."

După binecuvântarea finală, a fost lansat nr. 25 al revistei Calea cea mică. În cele 20 de pagini sunt cuprinse articole dedicate "sfintei Tereza a Pruncului Isus, pildă și învățătoare", mesaje la ceas aniversar (25 de numere ale revistei), amintiri despre episcopul Anton Durcovici, precum și rubricile permanente: "Suflet terezian", "Ecouri", poezii și rebus.

După masa de prânz s-a recitat Rozariul, apoi s-au cântat Vesperele și cântece dedicate sfintei Fecioare Maria și sfintei Tereza. Ziua de reculegere s-a încheiat la ora 16.

"Am înțeles că iubirea cuprinde toate vocațiile, că iubirea este totul, că ea îmbrățișează toate timpurile și locurile" (Sfânta Tereza a Pruncului Isus, Ms. B, 3 v).

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 5 aprilie 2014: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Evenimente
afișări