Istoric Fondatori

Luncani: Exerciții spirituale pentru terezine

În perioada 4-7 iulie 2013, la Mănăstirea Carmelită a Maicii Domnului și a Profetului Ilie din Luncani, județul Bacău, un grup de 81 de terezine din toată țara alături de directoarea generală, Maria-Teresa Candian (din Lugano, Elveția) au participat la exercițiile spirituale anuale, sub îndrumarea Mons. Benone Farcaș, vicar general în Dieceza de Chișinău (Republica Moldova), iar predica din cadrul sfintei Liturghii de duminică a fost făcută de pr. Tiberio Scorrano, OCarm. Tema a fost: "Apostoli pentru mileniul al III-lea".

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, recitarea Rozariului, colocvii și spovezi, Calea Crucii, adorație la preasfântul sacrament și sfânta Liturghie.

Tema a fost împărțită în două mari subteme:

- Ziua Credinței (Mc 9.14-29 și In 20,19-20)

- Cum traversăm credința? Prin: iubire (In. 21.15-18), răbdare (Scrisoarea ap. Iacob, 1-4) și speranță (Mc 4,35-41).

În fiecare zi, când întreaga natură și minunații trandafiri își scăldau petalele sub bobițele de ploaie și de rouă a dimineții, aleile parcului erau pline de surorile terezine care meditau în liniște bucuria întâlnirii cu Isus care le dădea binețe. Urmau apoi recitarea Laudelor și celelalte activități programate.

În pauză am putut vizita și micul muzeu etnografic aranjat cu migală și mult bun gust de către călugării carmeliți și am admirat micuța căprioară adoptată de frați.

Totul a fost minunat și, mai ales, o bună și eficientă întâlnire, în taină, cu Isus care a vorbit cu iubire fiecăreia dintre noi și ne-a făcut să creștem în credință, în iubire, speranță și în rugăciune.

Pr. Anton Despinescu ne-a vizitat în dimineața zilei de sâmbătă pentru a împărtăși și cu noi iubirea și bucuria sa la împlinirea frumoasei vârste diamantine, 60 ani de preoție. Împreună cu Maria- Tereza și cu Mons. Benone i-am cântat din tot sufletul "Mulți ani trăiască" și i-am urat multă sănătate, putere de muncă și numeroase haruri binecuvântate de Dumnezeu.

În seara de 6 iulie, am avut parte de o mare surpriză. În cripta profetului Ilie, pr. Sergio ne-a prezentat printr-un film documentar "Giulgiul de la Torino" care era expus în mărime naturală (copie) într-o expoziție deosebit de interesantă.

În ziua de 7 iulie, exercițiile spirituale s-au încheiat cu sfânta Liturghie oficiată de pr. Tiberio care ne-a încântat cu o omilie înălțătoare și ne-a trimis pe fiecare în misiune apostolică.

Purtând în sufletele noastre toate aceste zile de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu și Maica Domnului ne va da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, bucurie și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de har și reculegere putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Isus este o comoară ascunsă pe care puține suflete știu s-o afle pentru că se ascunde, ...El nu vrea să-l iubim pentru ceea ce ne dă; el însuși trebuie să fie răsplata noastră...O Preaiubitul meu Isus! Cine va putea spune cu câtă dragoste și blândețe conduci bietul meu suflet!" (Sfânta Tereza de Lisieux, Ms. B, 2r).

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria de pe muntele Carmel și nu în ultimul rând Mons. Benone Farcaș și pr. Tiberio și tuturor preoților carmeliți pentru aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi (Iași)

* * *

Album foto: Luncani: Exerciții spirituale pentru terezine (foto: Teodora Pantazi)

*

Album foto: Luncani: Liturghia din 6 iulie în cadrul exercițiilor spirituale pentru terezine (foto: Ovidiu Bișog)

Evenimente
afișări