Istoric Fondatori

Iași: Întâlnire națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular"Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit în ziua de 17 noiembrie 2012, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, pentru un schimb de idei pe tema: "Purtători pasionați ai iubirii lui Cristos în lume și în Biserică". Acordând atenție semnelor timpului, pentru a promova carisma de fidelitate față de Biserică și cu deplină disponibilitate față de ceea ce ne cere Dumnezeu în acest ceas, terezinele și-au arătat bucuria de a se ruga, de a sluji și de a propovădui Evanghelia, mai ales în acest An al Credinței.

După salut și îmbrățișări, ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care a conferențiat sora Maria-Teresa, directoarea din Lugano (Elveția) a Institutului, cu o reflecție despre "Trăirea consacrării în Institutul Secular". În continuare, Elena Matei (Bacău) ne-a mărturisit câteva momente de emoție și trăiri evanghelice destăinuindu-ne despre experiența sa la cel de-al X-lea Congres Internațional al Institutelor Seculare desfășurat în perioada 23-26 iulie 2012 la Assisi, urmată de Maria-Emanuela (Câmpina) care, prin expunerea sa, ne-a arătat "Cum să trăim practic experiența Congresului din Assisi".

Florentina Șolot a descris, prin conferința "Rămas bun, de la părintele Lobato", mai multe momente din drumul făcut de la Lugano spre Cordoba, Spania, la funeraliile părintelui Abelardo Lobato și ne-a reamintit personalitatea și sfințenia părintelui, care a fost iubit și apreciat în toată lumea pe unde a umblat și a predicat Evanghelia.

Ne-am rugat și am păstrat un moment de reculegere pentru pr. Abelardo Abelardo, fost spiritual al terezienelor din Lugano, și pentru toate surorile decedate.

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost celebrată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru persoanele consacrate, împreună cu pr. Anton Despinescu, spiritualul terezinelor din Iași, pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pr. Gabriel Bucur, paroh la Poiana Micului (Suceava), și pr. Andrei Staszkovian, spiritualul terezinelor din Bacău.

După masa de prânz, am trăit un minunat moment de comuniune: cu tort, lumânări, flori, șampanie, felicitări și cântece dedicate directoarei generale, Maria-Teresa Candian, pentru împlinirea recentă a celor 70 de ani de viață. Apoi terezinele s-au întors în sala de conferințe pentru a continua discuțiile. Agnesa Husaru ne-a prezentat câteva "Informații referitoare la exercițiile spirituale", apoi s-a fixat perioada exercițiilor din anul 2013 și s-au propus mai mulți asistenți spirituali din rândul preoților.

Ziua s-a încheiat cu recitarea Vesperelor și cu cântece dedicate Fecioarei Maria și sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Orice terezină trebuie trăiască o viață de "persoane consacrate" printre cele mai obișnuite ocupații zilnice. Fondatorul nostru, Mons. Aurelio Bacciarini, spunea adesea: " Este frumos idealul surorilor care se consacră lui Dumnezeu în mănăstirile de clauzură; dar este frumos și idealul acelor tinere care, sprijinite de o forță deosebită, se plasează chiar în inima lumii, luptându-se neîncetat corp la corp cu ea, pentru a planta în fiecare tranșee cucerită însemnele lui Isus Cristos și ale Împărăției sale! Dumnezeu cel îndurător să ridice astfel de noi vocații!"

Teodora (Iași)

* * *

Album foto:
17 noiembrie 2012: Iași: Întâlnire națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine (I)
17 noiembrie 2012: Iași: Întâlnire națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine (II)

*

*

Evenimente
afișări