Istoric Fondatori

Onești: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Onești, în ziua de sâmbătă, 22 septembrie 2012, a găzduit întâlnirea națională de toamnă a terezinelor.

Au participat Maria-Teresa Candian, directoarea generală a Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului, veniți din Elveția, pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Anton Despinescu, spiritualul terezinelor din Iași, pr. Benone Farcaș, vicar episcopal de Chișinău, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, alți 16 părinți spirituali ai terezinelor sau invitați din Dieceza de Iași și peste 130 de membre ale institutului din Iași, Bacău, Huși, Onești, Focșani, Roman, Suceava, Butea, Buruienești, Luncași, Sagna, Poiana Micului, Săboani, Câmpina și din Transilvania.

Întâlnirea a debutat cu un cântec pentru patroana noastră, sfânta Tereza, urmată de rugăciunea Laudelor.

Teodora Pantazi a prezentat numărul 22 al revistei "Calea cea mică". Din cuprinsul celor 32 de pagini ale revistei, a reliefat câteva titluri: "Patroana misiunilor dintr-un Carmel" scris de PS Petru Gherghel, "Marea comoară a micii Tereza" (pr. anton Despinescu), "Importanța mărturiei creștine în lumea de azi" (pr. George), "Isus din Nazaret" (pr. Gabriel Bucur) și descrierea parabolelor lui Isus, impresii de la Congresul Institutelor Seculare de la Assisi și de la exercițiile spirituale de la Luncani, pagina "in memoriam" pr. Abelardo Lobato...

La ora 11, sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Anton Despinescu alături de ceilalți 19 de preoți concelebranți veniți special pentru această sărbătoare a terezinelor. Pr. Iosif Dorcu a ținut predica despre celebra parabolă a seminței și puterea miraculoasă a cuvântului. De asemenea, ne-a prezentat salutul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care nu a putut veni personal.

Semințele aruncate în pământ fertil au dat din nou rod bogat și în acest an. Consacrarea este trăită de terezine străbătând calea "copilăriei spirituale" și practicând sfaturile evanghelice.

După exercitarea apostolatului, surorile își desfășoară activitatea prin propria angajare socială, dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică. Astfel, în cadrul celebrării euharistice din această zi de septembrie, 26 terezine au spus "Da! Iată-mă, trimite-mă!" Dintre acestea, șapte au depus primul angajament, 19 au depus primele voturi, iar celelalte surori au reînnoit voturile pentru un an, în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în fața directoarei generale.

La ofertoriu, într-o procesiune simplă, terezinele au prezentat în fața altarului următoarele daruri: colacul și vinul, Noul Testament și rozariul, lumânarea aprinsă și florile, simbolizând Euharistia, rugăciunea și trimiterea terezinelor în lume pentru a medita împreună cuvântul lui Isus Cristos și fiind mereu niște luminițe veșnic aprinse în minunata frumusețe a lumii create de Dumnezeu.

Spre finalul Liturghiei, Maria-Teresa Candian, directoarea generală a Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în discursul pe care l-a ținut la amvon, a insistat asupra frumuseții vocației terezinelor: "viața neîncetată într-un climat de noutate, nu după proiectele noastre, ci după planul lui Dumnezeu". A reamintit cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea care s-a adresat institutelor seculare astfel: "Voi ați descoperit frumusețea de a-l urma și de a-l trăi pe Cristos în lume". Directoarea generală a readus în memoria celor prezente figura părintelui Abelardo Lobato, fost asistent spiritual al terezinelor timp de 10 ani, care a decedat la 18 mai 2012. Părintele Lobato a fost dominican și un fervent susținător al terezinelor. A fost un prieten devotat al institutului care ne-a încurajat, ne-a asistat și mai ales a fost în stare să ne implice cu ajutorul umanității lui, cu toată smerenia. Maria-Teresa a prezentat și numele noului asistent spiritual general al institutului: pr. Pietro Borelli (Lugano, Elveția).

După Liturghie, a urmat o agapă frățească.

Următoarea întâlnire națională va avea loc la Iași, în primăvara anului 2013.

Episcopul Aurelio Bacciarini (Lugano), fondatorul nostru, repeta adesea: "Nu fiți doar creștine, fiți apostoli", de aceea zi de zi sămânța căzută în pământ fertil crește, iar talanții primiți trebuie înmulțiți cu fiecare faptă bună, cu fiecare activitate pusă în slujba lui Isus și a Bisericii, în scopul de a duce lumii Evanghelia. De aceea, nu uitați niciodată cuvintele: "Fericiți sunt cei care păstrează cuvântul lui Dumnezeu într-o inimă bună și aduc rod întru răbdare".

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 22 septembrie 2012: Onești: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Evenimente
afișări