Istoric Fondatori

Luncani: Exerciții spirituale pentru terezine

În perioada 9-12 iulie 2012, la Mănăstirea Carmelită a Maicii Domnului și a profetului Ilie din Luncani, județul Bacău, un grup de 56 de terezine din toată țara au participat la exercițiile spirituale anuale sub îndrumarea pr. Mihai Augustin Folner, OCarm., iar predicile zilnice din cadrul sfintei Liturghii și novena de pregătire pentru sărbătoarea Fecioarei de pe Muntele Carmel au fost făcute de pr. Tiberio Scorrano, OCarm. Tema a fost: "Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit" (Mt 5,48).

Meditațiile susținute de două ori pe zi au fost completate de reflecții și meditații individuale sau în grup, recitarea Rozariului, colocvii și spovezi, Calea Crucii și sfânta Liturghie.

Tema a fost împărțită în trei mari subteme:

- virtuțile teologale: credința speranța și iubirea;

- voturile religioase: sărăcia, castitatea și ascultarea;

- Fecioara Maria, model de desăvârșire.

În fiecare zi, când florile își scăldau petalele sub roua binefăcătoare a dimineții, aleile parcului erau pline de surorile terezine care meditau în liniște bucuria întâlnirii cu Isus care le dădea binețe. Urmau apoi Laudele și celelalte activități programate.

În pauză am putut vizita și micul muzeu etnografic aranjat cu migală și mult bun gust de către călugării carmeliți.

Totul a fost o încântare și, mai ales, o bună și minunată întâlnire, în taină, cu Isus care a vorbit cu iubire fiecăreia dintre noi.

În seara de 11 iulie, am avut parte de o mare surpriză. Aflându-ne în rugăciune mariană, în biserică, după ora 21, am aflat că relicva Scapularului Maicii Domnului de pe muntele Carmel purtat de fericitul papă Ioan Paul al II-lea în timpul vieții sale a sosit mai devreme la această mănăstire.

Cu cântece mariane, în procesiune toate terezinele au însoțit această relicvă de la poartă până în biserică. Cu bucurie, pioșenie și iubire toate ne-am rugat, am meditat, am cântat și am sărutat acest scapular sfânt purtat de un sfânt.

La ultima sfântă Liturghie oficiată de pr. Augustin, opt surori au primit în mod solemn scapularul carmelit.

La 12 iulie, exercițiile spirituale s-au încheiat cu sfânta Liturghie, purtând în sufletele noastre toate aceste zile de har, de binecuvântare și de speranță că Dumnezeu și Maica Domnului ne va da puterea și toată iubirea de a înainta în slujire și în viață cu pace, bucurie și bunătate.

La sfârșitul acestor zile de har și reculegere putem spune împreună cu patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Da, mi se pare că n-am căutat niciodată altceva decât adevărul. Da! Am înțeles umilința inimii. Mi se pare că sunt umilă... și vreau să caut mijlocul de a merge în cer pe o cale mică și foarte dreaptă" (Ms. C, 2v)

Mulțumim din suflet lui Dumnezeu, Fecioarei Maria de pe muntele Carmel și nu în ultimul rând pr. Augustin și pr. Tiberio pentru aceste zile pline de spiritualitate, de liniște și de har pe care le-a simțit fiecare terezină prezentă.

Teodora Pantazi (Iași)

* * *

Album foto: 9-12 iulie 2012: Luncani: Exerciții spirituale pentru terezine

Evenimente
afișări