Istoric Fondatori

Venerabilul Mons. AURELIO BACCIARINI

Fondatorul Companiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" - institut secular

Aurelio Stefano Bacciarini s-a născut la 8 noiembrie 1873 în Val Verzasca, la Lavertezzo (cantonul Ticino, Elveția), fiind ultimul copil din cei șapte al soților Michele Bacciarini și Maria Sciarini.

A intrat în seminar la 3 noiembrie 1888; a studiat la seminariile din Lugano și Milano, obținând diploma în teologie și a fost hirotonit preot la 12 iunie 1897 la Lugano.

Timp de 6 ani a fost paroh la Arzo; în 1903 a fost chemat la seminarul din Pollegio ca director spiritual. În 1906 a obținut de la episcop permisiunea de a intra în Congregația Slujitorilor Carității, întemeiată de sfântul Luigi Guanella în Dieceza de Como, pentru a se dedica slujirii celor mai săraci.

Prin voința expresă a sfântului papă Pius al X-lea, la 30 iunie 1912, pr. Aurelio Bacciarini a fost trimis de pr. Guanella la Roma, ca primul paroh ai noii biserici a sfântului Iosif din cartierul Trionfale. După moartea pr. Guanella, în 1915, i-a urmat ca superior al Congregației. Papa Benedict al XV-lea l-a numit pe pr. Aurelio Bacciarini administrator apostolic de Lugano, iar la 21 ianuarie 1917 a fost consacrat ca episcop.

Printre numeroasele și tainicele înfăptuiri pe care Dieceza de Lugano le-a moștenit de la veneratul Aurelio Bacciarini se numără și întemeierea Companiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" , un institut secular feminin care și-a început activitatea la 21 ianuarie 1926. Alături de d-ra Maria Motta, fondatorul a legat de compania în devenire motoul: "Slujirea lui Cristos și a Bisericii" (Servire Christo et Ecclesiae) care a devenit carisma companiei. Surorile companiei erau consacrate asemenea călugărițelor care în loc să meargă la mănăstire în lume, mergeau în inima lumii pentru a fi plămadă a schimbării. Maria Motta spunea adesea: "Nu fiți doar creștine, fiți apostoli".

A fondat structuri care sunt actuale: Organizația Sindicatelor Creștine Sociale, ziarul "Il giornale del popolo", Acțiunea Catolică".

După 18 ani de episcopat, la 27 iunie 1935, ziua în care semna actul de consacrare a familiilor diecezei, Mons. Aurelio Bacciarini a fost chemat de Dumnezeu la răsplata slujitorilor credincioși. Rămășițele sale pământești se odihnesc în cripta sanctuarului Preasfintei Inimi de la Lugano.

La 15 martie 2008 comisia specială a cardinalilor, însărcinați cu examinarea procesului de beatificare al episcopului Aurelio Bacciarini, a declarat eroismul virtuților păstorului și fondatorului nostru, recunoscându-i titlul de venerabil.

La 27 iunie 2010 s-a sărbătorit a 75-a aniversare de la plecarea Mons. Aurelio Bacciarini la Domnul. Pentru acest eveniment, la 26 iunie la Lugano, s-a celebrat o Liturghie solemnă în Bazilica Preasfintei Inimi (Sacro Cuore), prezidată de postulatorul general, Don Mario Carrera, venit de la Roma. Au participat la celebrare preoți guanelieni și preoți locali precum și mulți credincioși, surorile Ficele Maria a Providenței, terezinele din Lugano și un grup de șapte terezine românce.

Dumincă, 27 iunie 2010, în localitatea sa natală, Valle Verzzasca, a fost celebrată o sfântă Liturghie prezidată de episcopul de Lugano, Mons. Grampa, în biserica în care a fost botezat Mons. Aurelio Bacciarini, urmată de o binecuvântare dată în locuința părintească, care a fost renovată și este în custodia fraților guanelieni.

Ca moto pentru noi, terezinele, Mons. Bacciarini ne-a recomandat:

"Euharisticamente pio! (Viață euharistică pioasă!)
Angelicamente puro! (Viață îngerească pură!)
Apostolicamente attivo! (Viață apostolică activă!)"

afișări