Istoric Fondatori

Vizita Mariei Teresa în România, 20-25 februarie 2022

În perioada 20-25 februarie 2022 Maria Teresa Candian, directoarea Institutului secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", a făcut o vizită în România, trecând prin mai multe parohii ale Diecezei de Iași, întâlnindu-se cu toate comunitățile de terezine. Au fost șase întâlniri: la Iași, la Onești, la Roman, la Sagna, la Huși și la Bacău. Mariei Teresa își începea discursul de fiecare dată mărturisind că această călătorie este un vis împlinit și că a dorit foarte mult să reîntâlnească terezinele din România. Nu a putut însă ajunge la terezinele din Transilvania.

La rândul lor terezinele și-au exprimat impresiile lăsate de aceste întâlniri.

*

Întâlnirea de la Iași (21 februarie)

Împreună cu terezinele din Iași și Poiana Micului, am avut parte de o mare bucurie de a primi în mijlocul nostru, pe meleagurile Moldovei, pe directoarea noastră, sora Maria Teresa. Au fost invitați preoții Cristinel Fodor și parohul nostru, pr. Daniel Iacobuț.

Cu toate că pandemia ne-a restricționat în mare măsură întâlnirile noastre lunare, noi ne-am continuat activitățile indiferent de circumstanțe, participând zilnic la Sfânta Liturghie (citirea lecturilor) și recitând Sfântul Rozariu, de asemenea și la curățenia în biserică.

Am asigurat-o pe directoarea noastră că ne vom continua activitățile și pe viitor. În încheierea întâlnirii noastre s-a recitat un mister de slavă și s-a cântat imnul institutului, "Cu inima săltând de bucurie".

Surorii Maria Teresa îi urăm din partea noastră, a terezinelor, multă sănătate și să ajungă cu bine peste tot unde și-a propus, pentru a-și duce mai departe misiunea.

Întâlnirile noastre sunt întotdeauna prilej de mare bucurie. Când în mijlocul nostru este Maria Teresa, directoarea institutului, este mai mult decât o bucurie, este sărbătoare! Emoționanta întâlnire a avut loc în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, recent restaurată, o adevărată bijuterie a Iașului.

Momentul activității a fost scurt de data asta, dar suficient pentru a ne umple sufletul de bucurie, speranță și încredere. (Terezinele din Iași)

*

Întâlnirea de la Onești (22 februarie)

Pentru terezinele din Onești și Focșani, ziua de 22 februarie a reprezentat un prilej de mare bucurie și emoție.

După o perioadă lungă de pauză din cauza condițiilor epidemiologice, am avut plăcerea de a o avea în mijlocul nostru pe directoarea noastră, Maria-Teresa Candian, însoțită de pr. Cristinel Fodor și pr. Daniel-Nicu Butacu, în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Onești.

După salutul de bun venit și bucuria revederii, ziua a debutat cu un cântec, a urmat o scurtă reflecție și recitarea unei decade din rozariu. Am încheiat întâlnirea noastră cu un cântec în cinstea Sfintei Fecioare Maria și cu promisiunea unei noi revederi cât mai curând posibil.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru clipele deosebite trăite împreună.

Mulțumim din inima directoarei noastre, Maria Teresa, și părinților colaboratori, care au făcut posibilă aceasta întâlnire. (Terezinele din Onești)

*

Întâlnirea de la Roman și de la Sagna (23 februarie)

Într-o perioadă dificilă când valul pandemiei parcă nu se mai termină și când războiul ruso-ucrainean de la granița țării noastre este destul de amenințător, directoarea Institutului secular al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, ca o mamă bună, uită de problemele de sănătate și înfruntă drumul destul de greu pentru ea, de la Lugano la Iași, plină de curaj vine și își încurajează fiicele ei din comunitățile Diecezei de Iași.

În ziua de 23 februarie 2022, surorile terezine din Roman, Pildești, Săbăoani, Cordun și Butea s-au întâlnit cu superioara lor în Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, iar în Biserica "Înălțarea Domnului" din Sagna s-au întâlnit terezinele din Sagna și din Buruienești.

Scopul întâlnirii a fost: de a ne da mărturie, de a ne încuraja, de a ne întări în credință mergând împreună cu întreaga Biserică, să meditam temele propuse de Sinod și să ne lăsăm conduse de Duhul Sfânt în deciziile și activitatea zilnică. Și ca la orice întâlnire a noastră am pus în centru rugăciunea în fața lui Isus din Sfântul Sacrament, meditând coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor și a noastră invocând și ajutorul Sfintei Fecioare Maria. Acest moment de har s-a încheiat cu speranța reîntâlnirii noastre la exercițiile spirituale din vară și cu binecuvântarea lui Dumnezeu, dată de pr. Cristian Fodor. (Sr. Agneza)

*

Întâlnirea de la Huși (24 februarie)

Bucuria revederii. Am așteptat cu nerăbdare și emoție sosirea superioarei noastre, Maria Teresa, în comunitatea noastră din Huși.

Am debutat cu Imnul terezinelor, apoi dumneaei ne-a prezentat gândurile sale de bine și ne-a descris activitatea terezinelor de la Lugano.

Din partea noastră au fost prezentate activitățile desfășurate în perioada pandemiei printre care amintim:

- întâlnirile lunare ale terezinelor;

- activitățile caritative și liturgice desfășurate în limita posibilităților din perioada pandemiei;

- marcarea într-un cadru festiv a zilei de 2 februarie în comunitatea noastră prin participarea în procesiune la Sfânta Liturghie împreună cu Surorile Franciscane Misionare de Assisi, grație părintelui paroh Ștefan, noul asistent spiritual al comunității noastre.

Pot spune că superioara noastră, Maria Teresa, este ca o mama grijulie care se îngrijește de fiicele sale. Ea nu poate sta departe de noi, drept dovadă că a venit de la mare distanță pentru a vorbi și de a fi cu noi, doar pentru câteva ore.

Un gest nobil.

Îi mulțumim Domnului pentru ajutorul acordat de a fi alături de terezinele din Moldova.

Mulțumim, dragă Maria Teresa, pentru efortul depus de a fi în comuniune cu noi.

Dumnezeu să te răsplătească pentru binele făcut! (Mariana Cornea)

Gânduri transmise de alte două terezine hușence

Am primit cu bucurie vestea că superioara Maria Teresa ne va vizita. Deși era mai puțin obositor pentru dumneaei dacă ne puteam întâlni la Iași, a făcut efortul să ne viziteze acasă în comunitate. Am regăsit aceeași persoană veselă, cu zâmbetul pe buze, care ne dă sfaturi utile pentru viața spirituală. Emoțiile terezinelor nu s-au putut ascunde și am petrecut câteva momente frumoase împreună. De remarcat faptul că au ținut să participe la întâlnire și colegele care au o stare de sănătate mai dificilă. De asemenea, am primit sprijin și încurajare de la părintele paroh. Mulțumim sorei Maria Teresa și preoților care au însoțit-o. Îi asigurăm că vor fi mereu în rugăciunile noastre. (Aneta Doboș, Huși)

24 februarie 2022 - zi de mare bucurie și încărcare emoțională pentru grupul terezinelor din Huși. Aș putea spune că în această zi pentru mine soarele a răsărit de două ori, o dată pentru că așa a vrut Dumnezeu și a doua oară pentru că superioara terezinelor, Madre Maria Teresa Candian, a venit în vizită la noi! Vizită ei mi-a adus multă bucurie în suflet. Pe parcursul vizitei am împărtășit trăirile spirituale și fizice de la ultima noastră întâlnire, perioadă încercată și de prezența pandemiei. Sora Maria Teresa ne-a îmbărbătat și ne-a transmis dorința ei de a fi adevărate urmașe ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus care a iubit umilința și înțelegerea între oameni.

Imnul terezinelor a răsunat și cu mai multă dragoste în prezența "Madrei" superioare!

Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Tereza, să o binecuvânteze pe sr. Maria Teresa cu sănătate, bucurii și să ne întâlnim cu inimii deschise la exercițiile spirituale.

Lăudat să fie Isus și Sfânta Tereza! (Gabi Popescu, Huși)

*

Întâlnirea din Bacău (24 februarie)

În cadrul vizitei pe care Maria Teresa Candian, directoarea noastră, a făcut-o în România, la multe comunități din dieceză noastră, am beneficiat și noi, cele din Bacău, de întâlnirea cu superioara noastră. Cu toate că a fost o întâlnire scurtă, pentru noi a constituit un moment de bucurie și trăire profund fraternă între noi și cu Maria Teresa, după o lungă perioadă de restricție. În cuvântul său de salut pe care ni l-a adresat, superioara noastră (pe care am simțit-o mereu aproape cu gândul și cu rugăciunea) ne-a îndemnat la unitate, "întâlnire, ascultare, reflecție" în aceste vremuri grele pentru toată omenirea. Aceasta este și îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia Sinodului episcopilor. Ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe părintele profesor Cristi Fodor, asistent spiritual al companiei din România. De asemenea, bucuria noastră a fost dublată de prezența parohului nostru, pr. Benone Lucaci, decan de Bacău, care a salutat-o pe Maria Teresa și ne-a primit în casa parohială, unde l-a prezentat pe noul nostru asistent spiritual, pr. Daniel Tală, vicar la Bacău. Mulțumim Domnului că a binevoit să facă posibilă această întâlnire. Mulțumim superioare noastre, Maria Teresa Candian, pentru efortul depus venind la noi. Rămânem recunoscătoare părintelui decan Benone Lucaci pentru primirea noastră și pentru toată susține rea de care beneficiem din partea Sfinției Sale. (Elena Matei)

(Grupaj realizat de Silvia Ambăruș)

Evenimente
afișări