Istoric Fondatori

Buhonca: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Din toate colțurile Moldovei, din Ardeal și din București, terezinele s-au îndreptat spre Buhonca (NT), sâmbăta, 31 august 2019, zi frumoasă de final de vară, pentru a participa la întâlnirea națională de toamnă.

Buhonca, un loc mirific: biserica, grota, curtea ne întâmpină pline de culoare, verdele gazonului se armonizează cu florile viu colorate și cu inimile noastre pline de bucurie, precum și cu tema zilei: "Să fim martori ai iubirii lui Dumnezeu".

Gazdele sunt terezinele din Roman (comunitate care cuprinde și Buhonca) în frunte cu Agneza Husaru, responsabila și motorul acestei comunități, care ne primesc cu căldură având-o în mijlocul lor pe directoarea noastră, Maria Teresa, venită din Elveția, de la Lugano, radiind în jurul ei bucurie, entuziasm si iubire!

După salut și îmbrățișări, ziua a început cu o rugăciune de laudă și mulțumire, urmată de prezentarea vieții venerabilului Mons. Aurelio Bacciarini, fondatorul Institutului nostru. În acest material Agneza Husaru a subliniat tocmai umilința, credința și suferința trăite de-a lungul vieții în iubire și pentru slava lui Dumnezeu de acest om sfânt, episcopul Aurelio. În încheierea materialului a fost recitată de un grup de tinere din Buhonca o poezie despre iubire scrisă de sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Punctul culminant al zilei a fost sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul emerit de Iași, concelebrată de numeroși preoți: asistenții spirituali ai comunităților de terezine, preoți profesori din Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, precum și preoți apropiați ai Institutului nostru, Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Paul Budău, decanul de Iași. Mi-a rămas în minte ideea că noi, oamenii, suntem setați încă de dinainte de a ne naște pentru iubire și tot ce trăim, ce experimentăm pe acest pământ să fie din iubire, pentru iubire și cu iubire.

Importanța acestei sărbători a fost dată și de depunerea primului angajament a două aspirante, depunerea primului vot de către opt candidate, care cu emoție și după cinci ani de pregătire au răspuns da chemării Domnului, precum și reînnoirea votului membrelor Institutului și reînnoirea promisiunii simpatizantelor.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu cuvântul de mulțumire a Mariei Teresa, care s-a îndreptat spre Mons. Petru Gherghel, spre preoții concelebranți, spre parohul comunității, pr. Petrică-Iosif Butnariu, spre oficialitățile locului, spre Agneza și spre colaboratori, spre corul tinerilor, spre terezinele participante, precum și spre toți credincioși veniți la sfânta Liturghie.

Și noi, terezinele, pline de recunoștință, îi spunem din toată inima "Mulțumesc" Mariei Teresa!

După masa fraternă a prânzului animată de tinerele artiste din Buhonca, am plecat spre casă cu toții, îmbogățiți cu bucuria și iubirea emanate de timpul petrecut împreună.

Mulțumim Domnului pentru această sărbătoare!

Silvia Ambăruș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea Album foto: 31 august: Buhonca: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor. (Foto: Ovidiu Bișog)

Evenimente
afișări