Istoric Fondatori

Sagna: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Biserica "Înălțarea Domnului" din Sagna, județul Neamț, a găzduit întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, pe parcursul zilei de sâmbătă, 6 septembrie 2014. Tema acestei întâlniri a fost deosebit de generoasă: "Zi de mulțumire și de bucurie". Au participat Maria-Teresa Candian, directoarea generală a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pr. Pietro Borelli, asistentul spiritual al institutului, precum și Luigina Pozzi (terezină ticineză) veniți din Elveția, Mons. Benone Farcaș, vicar general al Diecezei de Chișinău, pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Eduard Soare, vicerectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, alți 25 de preoți din Dieceza de Iași, reuniți în jurul PS  Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, fiind prezente și peste 130 de terezine din Iași, Bacău, Huși, Onești, Focșani, Roman, Sagna, Butea, Buruienești, Vatra Dornei, Poiana Micului, Câmpina (jud. Prahova) și din zona Ardeal.

Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit făcută de parohul bisericii din Sagna, pr. Iacob Stolnicu, urmată de cântece mariane și rugăciunea Laudelor.

Teodora Pantazi a prezentat și împărțit numărul 26 al revistei "Calea cea mică". (Acest număr și celelalte anterioare pot fi vizualizate în secțiunea "Revista" de pe acest site).

La ora 11.00 a fost celebrată o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Aurel Percă, având alături pe pr. Iacob (parohul gazdă), pr. Pietro Borelli (din Elveția), pr. Benone Lucaci, pr. Benone Farcaș, vicar general al Diecezei din Chișinău, pr. Anton Despinescu împreună cu alți 20 de preoți din zonă sau asistenți spirituali ai terezinelor din diferite comunități.

Predica a fost ținută de PS Aurel Percă, care, în cuvântul său, a arătat disponibilitatea terezinelor pentru rugăciune și bucuria de a-i ajuta pe cei din jur. De asemenea, a precizat prețuirea de care se bucură Maria-Teresa, directoarea institutului, împreună cu întreaga comunitate tereziană și salutul din partea PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași.

Așa cum Fecioara Maria a spus: "Iată slujitoarea Domnului", în fața arhanghelului Gabriel, tot așa și surorile din institutul nostru au spus "da" lui Dumnezeu, în fața directoarei generale și a episcopului auxiliar.

Și în acest an semințele aruncate în pământ fertil au dat din nou rod. Consacrarea este trăită zi de zi de terezine străbătând calea "copilăriei spirituale" și practicând sfaturile evanghelice. După exercitarea apostolatului, surorile își desfășoară activitatea prin propria angajare socială, dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică. Astfel, în cadrul celebrării euharistice, 4 terezine au spus "Iată-mă, trimite-mă!", iar celelalte surori, deja consacrate, au reînnoit voturile pentru un an, în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

La sfârșitul sfintei Liturghii, Maria-Teresa Candian, directoarea generală a institutului, a reamintit cuvintele papei Francisc, "este nevoie de curaj pentru a trăi sfaturile evanghelice în lume". În fine, papa Francisc ne-a îndemnat să citim cap 11 din Scrisoarea către evrei și să nu ne pierdem niciodată "speranța". În încheiere ne-a rugat să-l rugăm pe fericitul Anton Durcovici "să mijlocească pentru noi să ne binecuvânteze calea împreună cu Maria, Fecioara speranței, a fidelității și a slujirii, precum și patroana noastră, sfânta Tereza a Pruncului Isus."

Pr. Pietro Borelli a recomandat terezinelor să-și urmeze vocația și să nu uite niciodată că Isus este de-a pururi mirele care ne iubește mereu necondiționat și ne stă mereu alături și atunci când fariseii vremii ne judecă nejustificat.

Pr. prof. Cristinel Fodor, autorul traducerii cărții "Aurel Bacciarini, episcop slujitor al carității" scrisă de Vittorio De Bernardini, SJ, a prezentat un crâmpei din viața fondatorului institutului secular al terezienelor. Fiind un mare păstor, Mons. Bacciarini, episcop de Lugano (1917-1935) este "ca o floare cu numeroasele sale petale de virtuți, dar deasupra tuturor apare luminoasă virtutea rugăciunii" (Mario Carrera, postulator al cauzei de beatificare).

După Liturghie a urmat o agapă frățească la care un grup de copii din Sagna, au prezentat o mică scenetă despre intrarea sfintei Tereza a Pruncului Isus în familia carmelitană, urmată de un adevărat spectacol de muzică și dansuri populare.

"Ziua de mulțumire și bucurie" s-a încheiat după ora 15.

Următoarea întâlnire națională va avea loc la Iași, în primăvara anului 2015.

"Să încercăm să sfințim această casă (companie), să o înmiresmăm prin practicarea virtuților în mod deosebit a carității", spunea Maria Motta, cofondatoare a Institutului.

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 6 septembrie 2014: Sagna: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Evenimente
afișări