Istoric Fondatori

Roman: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Roman: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor

Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman a găzduit întâlnirea națională de toamnă a terezinelor pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 septembrie 2013. Au participat Maria-Teresa Candian, directoarea generală a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului, veniți din Elveția, pr. Alois Fechet, vicar episcopal responsabil cu viața consacrată, pr. Eduard Soare, vicerectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, pr. Cornel Cadar, responsabilul Oficiului pentru Comunicații Sociale al Diecezei de Iași, alți 25 de preoți din Dieceza de Iași, reuniți în jurul PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, fiind prezente și peste 130 de terezine din Iași, Bacău, Huși, Onești, Focșani, Roman, Butea, Buruienești, Luncași, Sagna, Suceava, Nicolae Bălcescu (Cotnari), Poiana Micului și din zona Ardeal.

Întâlnirea a debutat cu urarea de bun venit la Roman făcută de Agneza Husaru, urmată de cântece mariane și rugăciunea Laudelor.

Teodora Pantazi a prezentat numărul 24 al revistei "Calea cea mică".

La ora 11.00 a fost celebrată o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, având alături pe pr. Pavel Chelaru (parohul gazdă), pr. George Paștiu (din Elveția), pr. Alois Fechet, pr. prof. Eduard Soare, pr. prof. Cristian Fodor, pr. Benone Farcaș, vicar general al Diecezei din Chișinău, pr. Cornel Cadar, pr. Anton Despinescu împreună cu alți 20 de preoți din zonă sau asistenți spirituali ai terezinelor din diferite comunități.

Predica a fost ținută de pr. Alois Fechet care, în cuvântul său, a arătat importanța institutelor seculare în lume, precum și disponibilitatea terezinelor pentru rugăciune și bucuria de a-i ajuta pe cei din jur "cu o inimă plină de încredere, de bunătate, de smerenie, de blândețe, de îndelungă răbdare" (Col 3,12) . De asemenea, a precizat prețuirea de care se bucură Maria-Teresa, directoarea institutului, împreună cu întreaga comunitate tereziană din partea PS Petru Gherghel.

Așa cum Fecioara Maria a spus: "Iată slujitoarea Domnului", în fața arhanghelului Gabriel, tot așa și surorile din institutul nostru au spus "da" lui Dumnezeu în fața directoarei generale și a PS Petru Gherghel.

Semințele aruncate în pământ fertil au dat din nou rod bogat în acest an. Consacrarea este trăită de terezine străbătând calea "copilăriei spirituale" și practicând sfaturile evanghelice. După exercitarea apostolatului, surorile își desfășoară activitatea prin propria angajare socială, dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică. Astfel, în cadrul celebrării euharistice, 16 terezine au spus "Iată-mă, trimite-mă!" Dintre acestea, două au depus primul angajament și 14 au depus primele voturi, iar celelalte surori au reînnoit voturile pentru un an, în cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în fața directoarei generale.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Maria-Teresa directoarea generală a institutului, a sugerat surorilor terezine câteva întrebări care ar trebui repetate "adesea": Cum să ne dăruim întreaga viață? Cum să răspundem printr-un "da" total Domnului, fără să ne părăsim mediul de lucru, de apostolat, relațiile de familie și de prietenie? Acestea sunt caracteristicile vocației noastre în secularitatea consacrată: cu totul cufundați în lume și cu totul cufundați spre Dumnezeu; pe deplin împreună cu lumea și pe deplin cu Dumnezeu.

După Liturghie a urmat o agapă frățească la care un grup de copii din Buhonca, fiind coordonați de Agneza Husaru, au prezentat un adevărat spectacol de muzică și dansuri populare.

"Ziua lui «da»" s-a încheiat după ora 15.

Următoarea întâlnire națională va avea loc la Iași, în primăvara anului 2014.

"Trebuie să semeni binele în jurul tău fără a te sinchisi dacă apare. A noastră este munca, al lui Isus este succesul". (Sfânta Tereza a Pruncului Isus)

Teodora Pantazi

* * *

Album foto: 7 septembrie 2013: Roman: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor (foto: Ovidiu Bișog)

Evenimente
afișări