Istoric Fondatori

Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor

Surorile terezine din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România s-au întâlnit în ziua de 21 aprilie 2012, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, pentru o zi de reculegere pe tema "Învierea lui Isus".

Au fost prezenți, ca de obicei, Maria-Teresa Candian, directoarea institutului, împreună cu pr. George Paștiu, asistentul spiritual al institutului, ambii veniți de la Lugano, din Elveția.

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care a conferențiat pr. George Paștiu, titlul fiind Învierea - temeiul credinței noastre.

În continuare, Teodora Pantazi a vorbit despre Martorii Învierii lui Isus, după care Elena Matei (Bacău) a prezentat Mormântul gol relatat de cei patru evangheliști: Matei, Marcu, Luca și Ioan, precum și semnificația mormântului gol cu trimitere spre mesajul învierii. Ecaterina Hanganu (Iași) demonstrând că Aparițiile lui Isus au schimbat istoria.

În conferința A treia zi după scripturi, Agneza Husaru a arătat, prin exemplele date din sfintele Evanghelii, că Isus le-a vorbit discipolilor săi că "Fiul Omului trebuia să sufere mult... și a treia zi să învie (Lc 9,21-22)". Prezența morții sale se adresează credinței și coincide cu facerea unei lumi noi; totul renaște în Cristos.

Pr. Alois Fechet, vicar episcopal cu viața consacrată, a fost prezent în timpul conferințelor. După ce a felicitat membrele institutului pentru activitățile desfășurate în timpul Anului Familiei, le-a dat câteva sfaturi utile pline de har și iubire și le-a invitat la întâlnirea diecezană a persoanelor consacrate, programată la Roman, în ziua următoare. O scurtă intervenție a avut și pr. Anton Despinescu, asistentul spiritual al terezinelor din Iași, care le-a încurajat pe toate terezinele să continue pe drumul credinței.

Sfânta Liturghie de la ora 11.30 a fost prezidată de PS Aurel Percă (episcopul auxiliar de Iași), alături de pr. Benone Farcaș (vicar general la Chișinău, Republica Moldova), pr. Benone Lucaci (rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași), pr. George Paștiu (Lugano), pr. Anton Despinescu (asistentul spiritual al terezinelor din Iași), pr. Gabriel Bucur (paroh la Poiana Micului - Suceava), pr. Andrei Staszkovian (spiritualul terezinelor din Bacău) și pr. Mihai-Gabriel Balint (vicar la Butea).

Predica a fost ținută de PS Aurel Percă, iar în finalul omiliei, a transmis și un salut adresat terezinelor din partea PS Petru Gherghel, episcopul de Iași.

După masa de prânz, s-a recitat rozariul și a fost un moment de adorație în fața sfântului sacrament, urmată de recitarea Vesperelor.

După binecuvântarea finală, a fost lansat nr. 21 al revistei Calea cea mică. În cele 20 de pagini sunt cuprinse articole pe aceeași temă, binecuvântarea și reflecția despre Învierea lui Cristos - Acum începe totul a PS Aurel Percă, rubricile permanente: Suflet terezian, Rugăciune, Ecouri și rebus, alte conferințe despre beatificarea pr. Alois Guanella, precum și poezii scrise de sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Reculegerea s-a încheiat la ora 16.

Terezinele vor participa la Luncani la exerciții spirituale în perioada 9-12 iulie 2012, sub îndrumarea preoților de la Mănăstirea Carmelitană "Maica Domnului de pe Muntele Carmel și Profetul Ilie" (www.carmelitani.ro). Anunțul a fost făcut de Agneza Husaru. Detaliile organizatorice vor fi publicate pe situl www.terezine.ro.

"Doamne, dă-mi o inimă deschisă, să te pot recunoaște pretutindeni; un parfum de cer într-un boboc, o experiență de veșnicie în cel mai mic gest de caritate"(Fericita Tereza de Calcutta).

Teodora Pantazi (Iași)

* * *

21 aprilie 2012: Iași: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor la Casa "Sfântul Iosif"

Evenimente
afișări